2020-04-20
今日同屋企人去開銅鑼灣買野行左成日又攰又餓於是就去左小曼谷坐下休息下順便食返餐好嘅慰勞一下今日做呀四辛苦左成日嘅自己餐廳嘅裝修風格特別以火車裝飾為主調 係面仲會見到啲齒輪飾品 咁啱我地坐正係餐廳嘅駐場歌手前面 一邊聽音樂一邊食飯 真係零舍放鬆黎食泰菜梗係唔少得馬拉𦾟炒通菜啦 火侯十足就不在話下 佢地嘅馬拉𦾟仲比平日食嘅都香 食到停唔到 第二道我地叫左鹽燒馬友 鍾意食魚嘅朋友都知道馬友魚味濃 比好多貴價魚都有過之而無不及 而佢地嘅馬友相當新鮮 上枱一陣我地已經將條魚煎皮拆骨吞哂落肚食左兩個餸點都要黎返個主食 我地就叫左鮮蝦金邊粉 佢地嘅金邊粉食落彈牙 而且完全無油膩感 加上佢地火侯十足 完全無痴口嘅問題食泰國菜點都唔可以少左嘅一定係芒果糯米飯作為一餐嘅總結 佢地嘅芒果糯米飯真係可以稱得上係完美嘅句號~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~小曼谷作為眾所周知嘅泰菜餐廳真係名不虛傳 揾日再黎食下其他野 夏天食泰菜先感受到泰國嘅風情
行左成日又攰又餓
食泰國菜點都唔可以少左嘅一定係芒果糯米飯