2014-04-28 3340 浏览
呢排放大假,周圍搵嘢食試,lunch係平時返工小啲特別在意嘅一餐,但係又成日見到啲餐廳嘅lunch set menu好此好正咁,今日終於有機會啦!捉左個朋友同我去食個晚飯分量嘅豐富午餐:)lunch set menu 選擇好多,我地都諗左好耐先決定到食咩,我就叫左個鐵板燒午餐,連前菜,主菜同甜品有成七道菜,叫嗰時心諗今餐起碼食兩個鐘,哈哈先黎個前菜沙律同蒸蛋,芝麻醬沙律加豆腐,非常日本嘅食法,蒸蛋好香,時間剛剛好啲蛋好滑,分量亦都唔會話太多,做前菜剛剛好。食緊前菜嘅時候,其實師傅係我地面前準備緊啲超香同超吸引嘅海鮮,我個餐有帶子同大蝦,望住啲好新鮮嘅帶子同大蝦,被師傅細心鐵板燒下,真係好想快啲試味。新鮮嘅海鮮永遠都係咁好味,唔洗咩繁複嘅烹調都可以食都佢嘅味道。特別鍾意個大蝦,非常厚肉彈牙!到主菜啦,我加$50轉左高級黑毛和牛肋排,師傅係面前燒嘅時候,啲牛肉味好好好好香,口水都流埋,哈哈。師傅話啲牛肉好新鮮叫我可以就咁食,唔夠味就點小小鹽,都真係都唔夠味就點個醬。對我黎講,就咁食已經好滿足,啲肉好林,好香口,好重牛肉味同牛肉汁嘅香味,一舊接住一舊咁食,好正!碗飯令成餐飯更加完滿,好特別嘅
碗飯令成餐飯更加完滿,好特別嘅煮法,食左咁多嘢其實好飽,但係個飯加左日本雪菜,又幾香喎,再加埋啲芝麻,非常特別,真係未食過咁樣嘅煮法,感覺好新鮮,欣賞!
最後甜品又係一個難忘嘅回憶,奶凍好滑厚身,好濃郁嘅味道,上面再加小小菠蘿蓉,好新鮮,成個lunch set好完美!