2022-07-16 80 浏览
晏晝同朋友約咗一齊食飯,朋友介紹一間私房菜話好好食,所以我哋一齊上去試一試。餐廳座位都幾寬敞,唔似一般中菜酒樓咁逼夾,我哋見到一個四人套餐,都幾fit老火靚湯:湯完全冇味精,飲起上嚟有一種家的感覺,非常好飲。酥炸茄子:茄子被薄薄嘅蛋黃漿包裹住,炸嘅火喉控制可以話係大師級,完全保留到茄子新鮮而有汁滲出嚟。冰鎮鮑魚:名貴就唔駛講,鮑魚煮得稔但亦不失煙韌爽口嘅感覺,最重要就係佢秘製醬汁,完全帶出鮑魚新鮮嘅味道。由於係冰鎮,食起上嚟非常清新。子薑配流心皮蛋:皮蛋有別於一般黑色嘅賣相,仔細睇起上嚟係啡色一層嘅,皮蛋味濃。如果同子薑一併放進口,好容易清除皮蛋濃烈嘅味道。秘製豬肋骨:問咗老闆,呢味餸用咗陳皮醃製,味道非常特別而且超級好味, 酸酸甜甜,加上以炸嘅形式,烹調功夫可見一班。肉質方面,豬肋骨有些油脂,食落爽口有溶化嘅感覺,但煮得好稔,非常滿足。頭抽豉油雞:用上玫瑰露去煮,雞肉新鮮嫩滑,呢度菜可以話係我咁耐以來食嘅豉油雞當中數一數二嘅菜式。釀鯪魚:雖然呢度菜唔係一啲名貴菜式,但絕對係用心之作。師父將打好嘅鯪魚肉,釀入原條魚之內,再經香煎以達致皮脆嘅感覺。咁樣嘅食法啖啖肉,冇晒食到魚骨嘅煩惱。上

老火靚湯:湯完全冇味精,飲起上嚟有一種家的感覺,非常好飲。

上湯浸菜心:菜心新鮮,冇苦味。上湯浸煮後,菜心吸收哂上湯嘅味。

炸鮮奶:外面炸到金黃色,十分香脆;內裏仍保持流心狀態,值得一讚

腐竹薏仁糖水:養生有益嘅糖水,個個都啱,仲要好食,而且煲到d 料爆哂,用心程度值得嘉許。

呢間餐廳真係值得再嚟,性價比高!