2019-02-28
呢期減緊肥, 但為食既我一個星期都會出去同下朋友去食下飯既, 日本野係減肥期間出街食飯既好選擇, 所以今晚揀左去食放題~ 第一時間諗起係兆萬樓上有好多間選擇, 朋友亦推介過幾間, 今日就選擇左去神戶屋試一試~ 可能剛剛只係放工時間6:30pm左右, 所以唔洗等位, 但坐左無耐都開始滿座了, 原來呢間都算幾受歡迎~ 希望我地都冇選擇錯~入場會先送海膽或生蠔, 而我地就揀左海膽, 睇落賣相好新鮮, 入口原來都唔錯呀~ 好甜好鮮, 平時朋友都唔係好食海膽, 但一遇到新鮮既就唔同講法啦~而放題必定先叫刺身, 當然我地都唔例外啦~ 刺身有好多選擇, 三文魚, 珍寶帆立貝, 甜蝦, 生蝦, 松葉蟹棒, 厚燒玉子等等…只係睇個賣相已經好吸引~ 全部都好鮮甜, 當中我最愛既帆立貝真係超大超甜呀~ 所以之後我再叫多左兩次~我地都唔係叫左好多壽司, 因為唔想太飽食唔到其他, 但就叫左四款share一人一件, 有最愛既帆立貝, 海膽蝦, 油甘魚同灸燒三文魚, 一定要叫油甘魚壽司, 真係又新鮮又厚切, 口感一流, 而且冇根感覺好滑, 搞到明明話唔叫咁多壽司既我地又叫多左每人兩件~另外我地有叫炸物同燒物
另外我地有叫炸物同燒物, 分別有天婦羅同燒牛舌, 天婦羅都係新鮮炸既熱辣辣, 當中我最鍾意食紫薯同蝦, 全部都好乾身唔太油~ 反而牛舌我覺得一般, 味道有點淡同比較韌, 燒蝦肉質都好爽口, 都算新鮮~ 仲有芝士焗蠔味道都唔錯, 應該用廣島蠔做既, 味道好濃~
最後叫左個壽喜燒都幾大鍋, 湯底出名甜既, 牛肉份量亦好多, 牛肉重牛味, 加多隻生蛋去點牛肉簡直一流, 口感非常滑~
飲品方面都多選擇, 而我減肥中就只能夠飲呢個青檸梳打水, 但味道就淡味的, 如果有烏龍茶或綠茶比較好~