2018-08-16
老朋友剛從澳洲回港探親,入住荃灣悅來坊酒店,今晚正好與朋友聚舊 ,想要一處較為寧靜嘅食肆吃一頓晚餐,經過尚點上海菜館,望落去環境唔錯,地方寬敞,選咗廂坐四人卡位,都有少許私隱度,坐得好舒服,啱晒用餐閒談嘅聚腳點。三小碟餐牌上有成十幾款小食選擇,選咗四季豆,四喜烤麩和夫妻肺片; 而蒜蓉四季豆,炸脆後伴咗少少辣椒粒,幾好味,烤麩索埋啲汁,美味,而夫妻朋片喺牛肚及牛展,肉身唔韌都好惹味,三款餐前小食令人增加食慾。黑松露小籠包外表烏卒卒,千祈唔好俾佢外表嚇怕,咬一口,啲肉汁滲晒入口之餘亦聞到松露嘅香味,點上啲醋再食多一粒,啲餡料肉汁留在口裡,更增加鮮味,尚點嘅黑松露小籠包,絕不欺場,值得推介。冷面有雞絲,青瓜絲,火腿絲及溫泉蛋,賣相得宜,淋上香濃花生醬汁,洒上芝麻,配合枱面花生加埋上去齊吃,天氣熱吃這款冷麵最適合不過,清爽宜入口又唔油膩。花雕醉雞聞到花雕酒香氣味,雞肉尚算嫩滑,食份量都算幾多,唔錯唔錯。賽螃蟹賣相幾靚,乾瑤柱絲洒面又有蝦仁伴上,炒蛋白炒啱啱好,夠嫩滑而唔油膩,這道菜都幾考大廚功夫。高力豆沙高力豆沙即叫即製,外層鬆鬆軟軟,內裡嘅豆沙饀又不算太甜,食落好有口感,喺我嘅至愛甜品。老朋
三小碟
黑松露小籠包
外表烏卒卒,千祈唔好俾佢外表嚇怕
冷面
花雕醉雞
聞到花雕酒香氣味,雞肉尚算嫩滑,食份量都算幾多,唔錯唔錯。
賽螃蟹
高力豆沙
老朋友話好滿意呢間食物有水準及地方舒適,離港前要再來一次回味吓。