2022-11-04
呢幾日同朋友行開旺角, 咁啱去開大角咀附近, 見到新開餐廳麻辣仙宮, 本身入去食雞煲, 但用q r code點菜的時候發現有羊腩煲, 所以就決定一試❤️餐廳裝修似古代, 室內地方都做到瓦片樓頂, 牆身有鋪上古代的磚, 餐廳係裝修都費盡心思, 為咗讓客人坐得舒服大部分嘅位置都係卡位, 好啱三五知己舉杯暢飲🍻竹蔗茅根食羊腩煲點少得叫竹蔗茅根, 竹蔗茅根夠清涼, 而且味道啱啱好, 分量亦都多👍京蔥牛肉片京蔥,蔥,洋蔥分量配料多, 而且食落香口, 爆香味够重👍牛肉片肉質鮮嫩, 而且咬落較淋電爐也寫明 <麻辣仙宮>每個羊腩煲都有包一籃菜為配料👍 另外朋友想食蝦,所以我哋都將羊腩煲變做火鍋打邊爐😝羊腩煲份量也很大, 腐竹,京蔥, 馬蹄份量多, 以馬蹄又夠爽, 腐竹同馬蹄都索曬羊腩煲汁, 羊腩舊舊夠大件, 而且羊肉又唔會過份羶, 羊肉又唔會過份軟淋, 冬天食羊腩煲夠曬滋補😍蝦: 淥熟後肉質鮮嫩而且夠大隻, 新鮮蝦, 而且味道鮮甜除咗羊腩煲我都有嗌干鍋, 最近都好喜歡食川菜特別係干鍋, 干鍋辣得來有孜然嘅香氣, 更喜歡呢度嘅干鍋又唔同嘅食材, 最特別有肥腸,鮑魚,東風螺☺️鮑魚兩粒, 兩粒都大大粒,而且夠
竹蔗茅根
京蔥牛肉片
電爐也寫明 <麻辣仙宮>
蝦: 淥熟後肉質鮮嫩而且夠大隻, 新鮮蝦, 而且味道鮮甜
鮑魚兩粒, 兩粒都大大粒,而且夠入味, 咬落口夠淋
東風螺: 至少有十幾隻,而且粒粒夠大隻好容易用牙籤超出嚟, 再加上東風螺有咬口亦都索曬孜然味
除咗鮑魚同東風螺,我都有叫油麥菜同萵筍, 兩款菜做鋼干鍋配料,食得很健康而且菜又鮮甜, 再加上窩筍索曬辣汁嘅味道
最後特別一讚嘅係竹蔗茅根,真係有粒竹蔗喺裏面 ,真材實料👍