2018-10-17
醉葫蘆今日天氣轉涼,即刻想去打邊爐,去咗佐敦,第一次去呢間邊爐,環境以暗黑為主,最欣賞每一個坐位之間,都有一個由天花板伸延到地下的屏風,感覺非常良好。。打邊爐最緊要係湯底,呢間最大特色湯底可以選擇四格。胡蘆四格鍋:清湯,麻辣,蕃茄,沙嗲。個人最愛係麻辣,越食越辣,真係好滋味啊。呢個湯底麻辣味都好出色,先在咀唇邊吃到麻,隨即喉嚨感到辣。這個湯底配上牛肉是絕對的配合。食物選擇都好多,除左一般打邊爐必食的食物之外,我們四位都好一致讚好的,是花雕醉滑牛。比手切安格斯肥牛更加出色。花雕醉滑牛$108首先這碟牛肉,真係出門花雕的味道,非常入味,而且牛肉的肉質真的十分嫩滑, 只需在湯裏滾數十秒,便嘗到肉的鮮味。。秘制蝴蝶腩也是我的心頭好,沒有太多的筋,又入味又林,就算以清湯烹調,也非常美味。丸的種類也頗多,我們點了芝心丸,一咬下去,芝士立即流出,非常美味。我諗打邊爐,最緊要就係湯底夠好味,食材夠新鮮,同埋同一班朋友一齊打邊爐就最開心,所以今晚都食得滿意。
。
打邊爐最緊要係湯底,呢間最大特色湯底可以選擇四格。
胡蘆四格鍋:清湯,麻辣,蕃茄,沙嗲。
花雕醉滑牛$108
。