四個男仔為左慶祝生日,左度右度食meh好野食又要抵食飽肚之時,有人提出去食應該系“全港唯一開放式推車仔執野食”的“IKEA自助餐”,男子們都說很久無食,最後拍板應承,決定平日1400打後過左lunch time去食,果然大多不太失望,食到好飽。 尤其因為食左大量薯類製品。呢到四個人之中兩個人食量特別大,開頭怕食唔噻,落order時班廚房職員嚇到死,結果所有食物全被KO。 1.肉丸配薯泥可謂鎮店之寶,開國功臣。肉丸淡淡肉,PET特製醬汁同果醬溝埋一齊口感豐富,四個人食左三十五粒太誇張啦,誇張D應該可以弄座肉丸山(肉丸城堡)同薯泥當沙灘D沙,幾好唔錯。2.小吃拼盤+薯格前排來幫襯時,系提供雞翼同芝士波,芝士波系無嘜味。宜家變返做薯角再變做雞槌,薯角脆得來又唔太油淋淋。波腸粗到可以夾腸,食下去不失霸氣。3.蔬菜薯餅應該系全場最健康的一味菜。薯餅煎得香同夠味道,加上有伴菜,食落去減低肥利感覺。適合素食主義者服用。4.咸豬手淡淡肉淡淡骨,大大分好適合share,酸菜同大薯仔好適合調配重口味的咸豬手,切開一片片有層次,個皮好脆身。不差。適合想“咸豬手”的男士們補一補充體力。以下系好壞參半5.三文魚

尤其因為食左大量薯類製品。

,結果所有食物全被KO。

1.肉丸配薯泥

2.小吃拼盤+薯格

3.蔬菜薯餅
適合素食主義者服用。

4.咸豬手
適合想“咸豬手”的男士們補一補充體力。

以下系好壞參半

5.三文魚柳配抓飯
三文魚肉唔太散,新鮮調配,cream溝埋一齊豐富多彩。抓飯就差D啦,分量少同有丁點dry,仍需努力。

6.龍蝦長通粉
龍蝦有點乾身,同埋就感島PET醬就有點求其,長通粉少少水汪汪,可能系分開整問題。都係之前個龍蝦焗茄長通粉一底底好D。

7.最失望系個湯
用得太多水,料唔夠,湯口感唔太結實,分量少又不能refill,好失望就咁比左一碗$13。

幸好我有無限添飲咖啡同朋友自己食的芝士餅甜窩心,適合生活緊張人士提神服用。兩點後到可以坐到四點幾走都無人趕你走,可以慢慢食同吹水,悠悠閒閒度過短暫聚會。好多師奶殺手同放緊假的小朋友出來spend時間食,不失為好選擇。仲可以接收商場4小時WiFi,連線夠快。工作人士大多午餐時間12-1330出沒,會好多人,平日最好避開呢D時間來就最好不過。

下次有新野食會再來幫親,又或者去試下新野食。

2017-08-18