2018-08-03 1418 浏览
香港川菜馆真系好多,但好似四姐咁屹立咁多年嘅唔多见。 由我第一次食到现在已经多年了,餐单没怎改, 味道依然。2人用餐可选2个凉菜,三个热菜,亦会送一碟时,但冇包白饭,饮品,要另叫。凉菜我们点了夫妻肺片,凉拌木耳。虽然我们只得2人,但分量冇相应减少,都系咁大碟 夫妻肺片分量足,片片大而薄, 加上芹菜, 麻辣鲜香。 凉拌木耳加了大量姜丝, 爽口润肺滋, 系非常有益凉菜。现在方面我哋叫咗个鱼香茄子,泡椒嫩牛肉, 干煸肥肠, 外加碗白饭。当中最美味系泡椒嫩牛肉, 牛肉鲜嫩,另外加咗大量西芹,泡椒, 唔单止牛肉嫩, 西芹都好美味,而且四姐嘅西芹全部都刨走筋, 一丝不苟。干煸肥肠, 香酥可口, 因为辣椒同肥肠颜色太接近,一时以为已经食晒,叉叉又会有多一旧可食。鱼香茄子砌块, 加上泡椒,姜,葱,蒜,呢味菜并不香辣, 反而带辣,口感嫩滑,配饭一流。如果冇加其他食品,价钱就340,冇加一但只收现金, 呢个价位,完全fair.只收现金个人觉得一早讲明,总好过越嚟越多餐厅 ,食完餐饭,过千蚊然后同你讲卡机坏咗, 骗徒手法层出不穷。

夫妻肺片

凉拌木耳