2019-05-09
同事推介左一間性價比高嘅法國菜,地點係TST樓上舖,非常就腳。小店裝潢別緻,柔和燈光下,整個氛圍都幾浪漫。店員好friendly同細心,了解過我地鍾意食嘅嘢後,再一一推薦菜色。由前菜開始,慢慢品味法式的節奏。西班牙辣肉腸沙律配柚子蜜醋呢個沙律做得好出色,沙律菜非常新鮮,酸甜的柚子蜜醋汁配上辣肉腸,口感豐富,加上有大量新鮮無花果點綴,感覺好refresh😋香軟麵包配上橄欖油和黑醋👍🏻白酒牛油汁煮紐西蘭托托蜆大蜆好肥美,配上醬汁更能提升鮮味。黑松露磨菇湯作為菇控,一見到店員將呢個湯上枱,我就已經心心眼。😍濃濃嘅磨菇和黑松露香味,一放入口,啖啖磨菇肉,超正!飲完一碗令我有想encore的感覺~小店真係超細心,食完濃味嘅食物,送上青蘋果雪芭,讓我可以清清味蕾。清甜冰凍嘅青蘋果雪芭啖啖果肉,非常清新。終於來到主菜,法國燒春雞伴黑松露汁燒春雞肉質嫩滑,口感豐富,配上黑松露汁,正呀~~亮點係伴菜嘅紫薯蓉,好香甜~雖然食到撐住個肚,但都唔可以錯過甜品。來一個法式焦糖燉蛋😜成餐飯就完美了!完美嘅法國菜,非常值得推薦自己一班朋友黎慶祝同品嚐一下美食。如果一大班同事、朋友,我諗包個場一齊開心番晚,應該幾爽。
由前菜開始,慢慢品味法式的節奏。
西班牙辣肉腸沙律配柚子蜜醋
香軟麵包配上橄欖油和黑醋👍🏻
白酒牛油汁煮紐西蘭托托蜆
大蜆好肥美,配上醬汁更能提升鮮味。
黑松露磨菇湯
作為菇控,一見到店員將呢個湯上枱,我就已經心心眼。😍
清甜冰凍嘅青蘋果雪芭啖啖果肉,非常清新。
終於來到主菜,法國燒春雞伴黑松露汁
雖然食到撐住個肚,但都唔可以錯過甜品。
來一個法式焦糖燉蛋😜成餐飯就完美了!