2016-01-22 1432 浏览
身为将军澳之友的我就最爱系自己地头揾食,今晚就同左妈咪去POP CORN食饭,行行吓见到呢间新开既餐厅,于是就入左去试吓 原来呢间系食新加坡既福建菜,环境都几舒服 见到个餐牌上面都有好多野想食想试,于是就贪心少少叫左几样试试 先黎有呢个极品椒盐猪手!个皮系非常脆,但又唔会令人有好油既感觉,加埋D椒盐既味道真系好惹味,咬埋去之后我以为全部都系肥膏,点知原来系全都系骨胶原,超正!口感外脆内软,很是好味~妈咪就点左个冰镇南日鲍鱼,咬落好爽口弹牙,同时又好鲜甜,确系做得几好!呢条用锅上既黄花鱼,一打开盖已经闻到好看既味道,鱼肉很嫩滑,不过鱼骨比较多,汤汁就很鲜味~黑胡椒蟹既味道好浓郁,同埋都真系几辣,不过我钟意食辣,所以都顶得顺,佢呢个汁会令我想一食再食既感觉,蟹肉仲好爽口弹牙,好味道呀~~~呢个辣椒蟹系用左秘制既酱汁黎整,佢呢个无黑胡椒蟹咁辣,但亦都非常惹味,蟹肉都系好爽口弹牙,加埋用跟上既馒头沾上酱汁一齐食就更正!之后我仲叫左杯红毛榴梿汁,初时我以为系榴梿汁黎,原来又唔系㖞,饮落去酸酸甜甜,味道似系山竹, 几开胃,味道仲好浓郁,唔似有加糖水或水,做得都唔错!食到几饱都好,甜品都系必

原来呢间系食新加坡既福建菜,环境都几舒服

极品椒盐猪手
冰镇南日鲍鱼
百秒黄花鱼
黑胡椒蟹
辣椒螃蟹
红毛榴梿汁
炸榴梿
食到几饱都好,甜品都系必须的!!!! 呢个炸榴梿入面系原个榴梿肉,好浓好香既榴梿味,但入面好似仲有D雪咁,食到一半硬硬地,口感极具层次,都真系几有特色~

呢一餐食到好饱,餐厅样样食物都整得好精致,味道亦都唔错,满意满意!!

2015-11-23
用餐时段