2022-08-01 4971 浏览
位于中环嘉咸街嘅岱民两𩠌饭店,呢间嘢真系唔讲得笑,先讲地点~岱民中环店喺嘉咸街一个隐蔽嘅位置入面,店舖附近有好多卖生果同杂货嘅档位。讲一讲我个人对呢间店舖嘅观感,感觉店内非常光猛,而且店内制作食物嘅工场真系非常之卫生,所有食物都冇放喺地下,而系放喺铁车仔嘅架上。食物方面~小菜嘅款式都真系几多,我目测所见,应该都有接近20款小菜左右,而且大部份嘅小菜都真系非常香口惹味,更有尖椒炒牛肉呢款属于川菜嘅菜式,认真唔话得。小菜款式~我当日下午去到岱民中环店,睇到有好多小菜款式,包括~黑椒牛仔骨(必食)、尖椒炒牛肉(必食),但我唔肯定系咪每日都会有呢两款小菜,如果真系日日都有就发达啰🤣。除咗以上呢两款非常香口惹味嘅白饭良伴之外,仲有脆炸鸡锤、蜜椒炸鸡中翼、炸薯角、红烧豆腐、鱼香茄子、榄菜肉松四季豆、椒盐猪扒、卤水肥大鸡肶、椒盐油爆虾、甜酸咕噜肉、麻婆豆腐、南乳炆猪手、咸蛋蒸肉饼、炆猪腩肉、炒青菜、翠肉瓜炒牛肉、炆莲藕、炒西兰花、粟米斑块、蜜汁一字骨、仲有炒杂菜等,系非常之多嘅小菜款式。店内有冻柜摆放各式罐装嘅汽水供顾客自取,非常贴心。岱民全线所有分店卖嘅两𩠌饭,划一价$25蚊,3𩠌饭$30蚊,注:

店内有冻柜摆放各式罐装嘅汽水供顾客自取,非常贴心

岱民全线所有分店卖嘅两𩠌饭,划一价$25蚊,3𩠌饭$30蚊,注:有个别分店嘅小菜需要另外加钱,但就算要加钱都一定平过哂其他嘅茶餐厅。

我当日去到中环岱民买咗一个两𩠌饭盒,我拣咗黑椒牛仔骨同尖椒炒牛肉呢两款非常惹味嘅菜式,真系好味到会令人不停食饭
🤣,尤其系尖椒炒牛肉,食到好香嘅蒜头味道,又比较辣,真系非常开胃

我买呢个饭盒,如果喺番中环同区嘅餐厅、中菜馆或大排档,买番同一模一样嘅菜式饭盒,我谂价钱大约应该要$55~$70蚊左右,但我而家只系需要比$25蚊,就可以食到一个咁正嘅两𩠌小菜饭盒,岱民已经列入咗我个人嘅长期食单之内,真正嘅中环人龙店,但真系要早少少时间去买,因为一到中午食饭时间真系会好多人排队,靓𩠌就自然好快会比人拣哂🤣🤣🤣。

尖椒炒牛肉拼黑椒牛仔骨饭😋
尖椒炒牛肉拼黑椒牛仔骨饭😋
非常好味嘅尖椒炒牛肉😋
各款精美小菜😍
各式小菜
  • 尖椒炒牛肉、黑椒牛仔骨(唔肯定系咪日日都有)🤣