2014-01-21
「八月」系列係美心旗下既一個中菜品牌,有別於一般既中式茶樓,因為「八月」係主打中高市場,講求品牌既地方。因為托朋友既福,用員工優惠享用佐呢一餐甜品。好耐之前已經知道「八月」最有名氣既 - 101鮮果拿破崙,用料足,但都只需要hk$78,去邊度搵呀!今夜只係品味甜品既時候,沒有多叫其他既食物。因為怕吃完個101鮮果拿破崙會好口干,所以都沖佐壺 – 一見鐘情。「一見鐘情」一個小壺中盛放了一朵小花,愈係沖得多次,花就開得更美。味道甘香清甜,十分容易入口。一壺茶,唔單之係解口干,更係一個藝術品。望住「一見鐘情」,我真係會一見鐘情啦。「101鮮果拿破崙」主角黎啦! 一上台,就真係手機先食,幾個女仔,影相都超過15分鐘。拿破崙冇咩香味,所以唔可以聞到佢既味道。其實咁高一個甜品,又真係令人唔知係邊度吃先。我地決定一層一層咁吃啦,點知都係失敗,最後就係鐘意吃邊就吃邊啦!每一層都有唔同既水果,唔知道係唔係因為小妹吃得遲,所以冇咩水果,感覺又唔係好實在。蘇皮真係好脆好鬆,但可能因為咁,一口咬落只有油而冇蘇皮。賀係唔可以算得上係一個甜品,反而似餅干。
题外话/补充资料:
如果真係要「101鮮果拿破崙」,需要提早完餐前既15分鐘下單,因為即叫即整加上係名氣食品,如果唔係,就要等好耐嫁啦!