furronika
2025-09-17
关注
Zoe韓式便當 Korean Bento
📍元朗教育路15-19號嘉城廣場地下G20-G21號舖

身為元朗友,經常捐窿捐罅搵好嘢食,無論係小食店、餐廳定外賣店我都好有興趣發掘。今次行開嘉城,發現後巷開咗一間主打韓式便當同小食嘅外賣小店。

店內廚房細細,有兩個bar檯位可以堂食,餐點價錢便宜,感覺親民。黃昏時候未諗到食咩晚餐,決定試一試佢!原來所有主食、小食同飲品都係即點即做,有心機小店值得支持!

想特別一提,兩位店主即使做到身水身汗都依然有傾有講,笑笑口,而且友善傾到計,仲分享跟韓國師傅學廚點滴,真係好有人情味!

💰$45
韓式炒粉絲 🍲
辣豚肉 涼拌混菜(菠菜+芽菜) 溏心蛋
食韓國菜點可以唔食炒粉絲?Zoe嘅粉絲唔會太油,炒得夠乾身,每條都掛到醬汁。辣豚肉偏向韓式甜辣口味,豚肉肥瘦均勻,店主堅持自家調配所有醬汁,所以唔會太辣,反而幾開胃。

配菜涼拌菠菜同芽菜有清爽感,平衡到炒粉絲嘅油香,有正宗韓菜味道!自家製溏心蛋流心度啱啱好,充滿醬香,令整個便當變得更完整。

💰$45
忌廉咖喱炒烏冬 🥘
喺餐廳食一個忌廉烏冬,無8、90蚊都落唔到樓,喺呢度半價就食到!佢嘅烏冬煙韌彈牙,咖喱味濃郁兼帶有香料嘅辛味,堂食唧埋滿滿嘅忌廉,真係非常好食!

配菜仲有大量新鮮蔬菜,例如洋蔥、翠玉瓜、香菇等,帶皮雞肉煎得好香口,肉質保持滑溜,份量十足!

為咗保持食物質素,外賣嘅咖喱炒烏冬會分裝液體忌廉,雖然無唧花咁靚,但味道一樣好味,令我喺兩星期內回購咗兩次,真心大推!

💰$20
泡菜煎餅 🫓
煎餅麵糊又係自家製,即場食外脆內軟,泡菜酸辣味突出,呢個價錢嚟講,當小食都幾抵玩!

💰$30
芝士蟹籽蛋卷 🧀🥚
師傅好工架,蛋卷滑溜,裡面包住流心芝士,仲有啖啖蟹籽,層次感十足,食落唔會太膩。外賣店都有咁嘅質素,好有驚喜!

[價錢 Price]
💰$20 (跟餐+$15)
黑糖珍珠奶茶 🧋
黑糖味香濃,唔會死甜,奶茶質感偏厚。珍珠煙韌度唔會好硬,加十幾蚊就有大大杯,平過手搖多多聲!

[價錢 Price]
💰$14 (跟餐 +$7)
手打檸檬茶 🍋
檸檬茶清新解膩,酸澀度平均,加埋香水檸檬一齊暴打,最啱配偏濃味嘅韓食!
赞好
检举