2019-05-28
星期日是家庭日, 我地嘅指定節目就係飲茶。不過今個星期因為家姐去左旅行,得返do re mi fa四丁友, 所以我就想變下。知道幾間百貨公司都在大減價,所以我就拉佢地陪我出上環永安逛,因為我要買咖啡濾紙😊,佢嗰度有100pcs裝,如果再打折就都幾抵架。當然世上冇免費午餐的,作為等價交換,我就要請佢地飲茶😅。今日揀左隔離商場嘅呢間利寶閣,有人同我講佢有點心放題, 今日要去上環永安買咖啡濾紙。話時話呢間點心一向唔差,以前在銅鑼灣返工都經常有去lunch。但我最鍾意都係佢放題形式每款點心可以單件點起,咁就唔使怕要就其他人口味,可以盡情點各自想食想試嘅點心咯。點心放題本身已經包括每人一份鮑魚酥同花膠灌湯餃。跟住我地就亂點了一大堆點心,其中有媽咪嘅豬腳薑、細佬嘅燒賣、弟婦嘅腸粉同暗然銷魂飯、當然唔少得我嘅籠仔蒸雞飯啦😁,我好餓呢!燒賣好新鮮好大粒,味道好好。腸粉質地唔錯,個粉漿調得好好。而我地一致通過全場最好味係個籠仔蒸雞飯,個雞好滑不特止,佢嘅調味有兒時味道,是簡單加了燒酒醃,所以帶點酒香😋。雖然我地都唔係食得好多,但呢個放題形式令我地食得冇負擔,唔使怕啲野食唔哂囉。
點心放題本身已經包括每人一份鮑魚酥同花膠灌湯餃。