2010-04-25
雖然話係酒店食肆,但係呢,除左三文魚刺身真係我本年度食過最新鮮o既,裝修好靚同埋佢地職員o既衣著真係執得好試正之外,事實上我感覺唔到邊度似酒店食肆喎。如果唔係有用openrice 個張優惠券(75折),相信我個headline會轉做"丟錢落鹹水海o既蒲飛"之類喇。 一行人五位,食下午時段蒲飛(放題任食包一個主菜,主菜MENU五選一)。 壽司有吞拿魚壽司、魷魚壽司、甜蝦壽司同火焰三文魚腩壽司,選擇唔多但係舊飯仲係細飯,唔會大大舊飯博你快D食飽,但講到好食我認為只有火焰三文魚腩壽司,傳說中o既海膽甜蝦壽司無出現過。 刺身兩款,有三文魚同另一種無乜味o既魚,我覺得係劍魚,只係心理上唔想相信。 卷物有兩款,唔多講喇,有興趣你會食兩件但唔會食得多。 炸物... 唔脆、油重,唔食得,有蝦有蟹食都係咁話。 沙律個芝麻汁好香,菜新鮮,記得有薯蓉沙律、熟吞拿魚沙律同埋田園沙律(?)。 漬物有辣魷魚、牛蒡蓮藕,其他唔太記得,不過種類真係唔太多。 絕對冷盤有中華沙律同凍豆腐,同枱有人食到凍豆腐話超好食但係只出左一輪我拎唔到。甜品我認為係普通餅店貨色,連意大利蕃茄o既水平都無,比較可以食o
卷物有兩款,唔多講喇,有興趣你會食兩件但唔會食得多。
炸物... 唔脆、油重,唔食得,有蝦有蟹食都係咁話。
漬物有辣魷魚、牛蒡蓮藕,其他唔太記得,不過種類真係唔太多。
絕對冷盤有中華沙律同凍豆腐,同枱有人食到凍豆腐話超好食但係只出左一輪我拎唔到。甜品我認為係普通餅店貨色,連意大利蕃茄o既水平都無,比較可以食o既係清芝士餅。
關東煮算係幾欣賞o既作品,事關你出左酒店一轉彎就見到紀文,一諗到紀文個價錢牌我就係咁食櫻田D關東煮,佢個湯算清,煮物都OKAY,唔可以太苛求。但係如果你要食魚餅,都係出去紀文買啦... 櫻田無乜種類俾你揀,唔係話佢煮得唔好食啦。
以上就係自助吧o既慘況,之後就係主菜--
天婦羅蕎麥麵:我地無人叫到,但附近有食客叫左,目測到天婦羅原封不動,相信同所有炸物一樣咁重油(強烈認為呢度D炸功有待改進),然後麵就食晒,聽到對方話好食。
鐵板燒三文魚配炒飯:又係全枱無人叫到,我見到佢炒焦左個飯(太好彩,其實原本我想叫),三文魚就唔知道喇。
豚肉生薑燒:我地無叫到又附近枱又無人食,唔知。
鐵板燒香草羊扒:全枱人都叫左呢個,相信係因為價格問題。之不過我個人認為羊扒切粒煎到太老喇,但係羊扒無"那"粉,算啦。羊扒選料唔錯,可惜配菜似乎比較好味,大概係羊油滋潤左佢地(所以塊扒就老左囉!)。
鐵板燒香草雞扒:我地無叫到又附近枱又無人食,唔知。
最後埋單唔係我,所以我唔知一個人幾多錢,據悉係二百蚊樓下一位。但係俾得呢個價錢,如果唔係好鐘意食三文魚刺身,倒不如去食其他放題好過。二百蚊,水車屋都去左啦。
PS: 店內廁所好乾淨。