2013-02-25
很少到大坑食飯, 是日因為要去維園, 完成任務後一班人走入大坑搵食.大坑食店多為細細間, 座位不多, 以致食飯時間每一間門口都排長龍.遠距離已經望到燈火通明的龍鳳冰室, 加上知道老闆是林子善, 決定排隊試試.約排了半個鐘便入座.既然來到當然要試招牌菜, 點了龍鳳豬扒快餐配招牌千層炒蛋.賣相一般, 不過感覺好大堆頭...原來龍鳳豬扒意思是指一塊煎一塊炸. 個人喜愛炸, 雖然豬扒較薄身, 但炸粉不會過多, 而且鬆化好味; 相比之下煎豬扒較一般, 不過茄汁味道OK. 反而那個所謂千層炒蛋, 究竟甚麼叫千層?! 只是一般的炒蛋而已, 尚算有少少蛋汁, 這個實在失望. 是次我們點了四個龍鳳豬扒快餐, 發現配飯最好食, 配意粉感覺怪怪的.另外點了龍鳳特餐, 秘製雞翼湯意粉, 只有雞中翼兩小隻, 份量較適合女仕食. 又是一般的味道, 但個餐要$48實在太貴.餐茶可加錢轉特飲, 朋友點了標榜用新鮮菠蘿製的菠蘿冰, 味道有少少似藥水味.質素與價錢不成正比, 單靠明星效應, 令人失望; 不過食物尚算可以一試, 給予中評.
約排了半個鐘便入座.
既然來到當然要試招牌菜, 點了龍鳳豬扒快餐配招牌千層炒蛋.