2023-08-05
一大班人食飯,最好係揀中菜,可以食到多款菜式。🔸酸薑流心皮蛋皮蛋的心呈半融,酸薑酸得來帶點甜,令人開胃。🔸京式素鵝裏面脹卜卜,鋪滿蔬菜餡料,腐皮煎得香脆可口。🔸清酒鮑魚用了九孔鮑魚,鮑魚的肉質鮮嫩彈牙,以清酒煮過,伴隨酒香。🔸豉椒炒蜆蜆的外型細細隻,蜆肉大粒,口感爽嫩,配上豆豉和蒜蓉炒,勁有鑊氣!🔸椒鹽九肚魚外表炸至金黃色,皮酥脆唔油膩,魚肉嫩滑中仍然有口感,加上蒜粒更惹味。🔸喜記正宗炒辣蟹用了越南蟹,蟹肉唔會一絲絲,肉質肥美紮實,配了大量的蒜蓉炒,味道特別香濃。🔸金牌牛肋骨牛肋骨肉質鮮嫩多汁,帶有微微焦香。🔸豆豉鯪魚油麥菜油麥菜爽脆,炒香過的豆豉鯪魚更可口。🔸紅燒乳鴿乳鴿都幾肥美,肉質都頗嫩。🔸招牌蟹油炒麵蔥和芽菜仔爆得香,油麵炒得爽身,蟹油雖然被麵吸收,但唔會覺得油膩,加上蒜粒,味道更香。最後仲有薑味極濃郁的蕃薯糖水,正呀!每碟餸份量多又足料,味道濃郁鮮味,多得朋友安排飯局,先可以食盡喜記的招牌菜,感謝🙏🏻。📍喜記蟹將軍 (尖沙咀)尖沙咀彌敦道118-130號美麗華商場2 期2樓268-270號舖#foodie #food #foodpic #foodphoto #hkfood #
皮蛋的心呈半融,酸薑酸得來帶點甜,令人開胃。
裏面脹卜卜,鋪滿蔬菜餡料,腐皮煎得香脆可口。
用了九孔鮑魚,鮑魚的肉質鮮嫩彈牙,以清酒煮過,伴隨酒香。
牛肋骨肉質鮮嫩多汁,帶有微微焦香。
油麥菜爽脆,炒香過的豆豉鯪魚更可口。
乳鴿都幾肥美,肉質都頗嫩。
#香港美食 #美食 #hkig #ighk
#相機食先 #手機食先 #美食博主 #香港美食
#香港探店 #香港旅游攻略 #香港旅游好去處 #香港美食推薦
#粵菜 #廣東 #海鮮 #尖沙咀
#TM128 #為食妹 #tm128_love food