2018-08-05 88 浏览
原來在元朗劇院對面有間泰國菜,睇show前入去食飽飽,Happy Friday的享受!餐廳差不多全場坐滿,不過我哋兩個人都好快有位,餐廳有小部份座位在戶外,像露天茶座,裏面雖然座位不多,但因為門面開揚,所以無壓迫感,好多人喺度happy hour飲番杯。餐牌種類好多,有泰式烤魚嘅二人套餐,不過我哋陣間要入場睇show, 唔敢食咁複雜嘅嘢,怕唔夠時間,食簡單啲,叫啲小食加隻燒雞,快快手食完入場。一坐低,先送來一小碟醒胃酸菜,每枱都有一碟的,$10,好好味!用泰式酸辣醬醃製的,醃得入味,我喜歡酸辣並重的味道!我叫咗一支泰式啤酒$25, 味道都幾易入口,女士啱飲,麥味淡淡的,冇平時飲開嘉士伯、生力呢啲咁濃,夠凍, 消暑、去油膩,食嘢啱曬。冰凍椰青$40,超好飲!因為雪得好夠凍,飲落去椰青嘅清甜同埋清新感覺,令人好舒服,職員冇介紹錯呢,必飲!而且大大個椰青,越飲越涼快,食完餐飯都未飲完。酸辣鳳爪沙律$78,我最愛的泰式小食!味道真係夠酸夠辣!大讚!因為好多香港的泰國餐廳食物都會減淡辣味,就返香港人口味;其實鳳爪醃得夠酸而只得微辣,就會失去香味,得個酸字,要有小至中辣才會香口,而酸味會平衡辣味,

酸辣鳳爪沙律$78,我最愛的泰式小食!

味道真係夠酸夠辣!大讚!因為好多香港的泰國餐廳食物都會減淡辣味,就返香港人口味;其實鳳爪醃得夠酸而只得微辣,就會失去香味,得個酸字,要有小至中辣才會香口,而酸味會平衡辣味,食落無咁辣的。今次呢度食,除了酸辣味突出,還有鳳爪的爽口質感,涼拌菜要求都做到了!推介!

炸蝦餅$68,一碟4件,會切開一半上菜。

炸蝦餅外層好脆, 要點埋泰式酸辣醬食,其實唔辣的,都是酸甜而已,而且濕濕哋易入口,不點醬,食佢原味,口感都非常豐富,因為外面脆裏面蝦滑爽口,蝦味則不算突出,爽口感覺就很明顯,香口小食送啤酒啱晒!

辣椒膏炒椰苗$88,見人地推介呢個菜,說經常會賣晒食唔到,今次我好彩食到。

先介紹椰苗,其實就是椰菜bb, 未長大成球型就收割,所以是很嫩的。食落非常鮮甜,下了麻油、辣椒、粉絲、黃豆一起濕炒,很有鑊味。辣椒其實不辣,幫助揮發香味而已;椰苗本身好爽口,水份多,而且超鮮甜!食菜類來說,真係第一次食到讚口不絕,超推介炒椰苗!

火焰燒雞$148, 想看看是如何的火焰燒雞。燒雞是春雞的大小,已經烤好,只是在上桌時,在雞的上半部份淋上酒,然後點火,一團小火焰就包圍了雞,近距離來個小型營火會,視覺較果令人興奮!
玩完呢個視覺藝術之後,職員會攞入廚房幫隻雞斬件。雞肉烤得比較乾身,外層脆脆的 皮,但肉質就稍嫌不夠 juicy, 可能口味唔同啦,泰式係要食乾身啲, 重點在泰式酸辣醬,要點醬食,酸中帶甜而微辣, 令雞肉增添濕口感同埋味道,都係另一種風味

總結,今次食薄荷葉泰國菜覺得是餐廳風味取勝,因為感覺實在令人輕鬆愉快。食物方面,酸辣鳳爪和炒椰苗是最推介的,埋單$502,每人消費$251都ok。
2018-07-27