2013-04-08
一天走進廟街搵食, 沿途有一食店不停拉客. 不單只我接過傳單, 連朋友由另一方向來都收到同一張宣傳單. 見此店如此賣力, 一行3人決定吃過晚飯來捧個場.約晚上10時正, 下著毛毛細雨, 我們三人看著二拉架指示, 不用30秒已經到達貴花甜. 門口招呼的是一位年青人, 他極為友善叫我們在門外等等...一等已經20分鐘.進店後來了兩份差不多的餐牌, 即時應該是老闆的年青人就開始推介他的得獎作品: 特級雙重酒香火焰雪山雪糕有幾巴閉?? 貼到成間店都係就知幾巴閉!請注意, 餐牌的名稱有點不符, 價錢以貴的作準. 這個真的會讓消費者誤會!....餐牌上都說明了雪糕的結合圖表, 即是有橙酒, 有曲奇雪糕, 有棉花糖...等等. 沒有太理會就點了一個試. 特級雙重酒香火焰雪山雪糕主角到場, 不覺得很特別, 同吃開的火焰雪山不論size同形狀都差唔幾.火槍一噴~嘩, 香濃的橙酒味就跑出來, 好香呀!!用叉一拮, 香滑忌廉加上剛噴過的橙香酒味, 有點暈眩~~是有點醉.像空氣般的忌廉之後吃到一粒粒松子, 感覺特別, 是第一次吃類似甜品會加入松子.曲奇雪糕球有兩個, 如果可以揀兩個不同口味, 應該會更好吃~底
有幾巴閉?? 貼到成間店都係就知幾巴閉!
火槍一噴~嘩, 香濃的橙酒味就跑出來, 好香呀!!
底層是充滿咖啡香的芝士餅底, 但我覺得似tiramisu. 夾了棉花糖, 軟棉棉, 都幾match.
因為青年人的幹勁, 讓我喜歡上此店. 下次會試其他特色甜品.