2013-11-03 1405 浏览
近來體力不足好少外出揾食。今日見訓醒有精神就想食得一餐得一餐, 想起曾經响fb見過友人post李公館的特別茶壺就打電話去訂位。。。本身不抱太大祈望, 點知接線員非常好, 佢話安排枱俾我, 今晚一行四人就有新嘢試了。到達時臨時多了一人, 職員都盡心安排一張舒適的枱實在難得。還經常加茶, 招呼周到。(1) 招牌冰鎮古老肉由於分量一樣, 我還是沒有加60蚊, 只叫了平民板。味道一流, 有少少似食拔絲, 外脆內軟, 名不虛傳。(2) 茶薰雞也是很多人講的招牌菜, 上枱時被炸茶葉蓋住的雞賣相平平, 炸茶葉也不算好食, 有些還有苦澀味。但雞夠滑口, 皮唔肥, 可能因要嫩, 雞略細隻。(3) 炸牛腩唔係好多地方有得食, 佢地炆到牛腩淋咗再炸, 一口一口咬連炸漿連肉咬開, 牛腩暖暖, 有味, 加上另配的咖哩汁送到幾碗飯!(4) 石窩豆腐雖然好食, 但不似以上的特別或與眾不同, 98蚊略貴。(5) 上湯浸菜芯純粹為咗均衡飲食而叫, 沒有特別。最後我地仲叫咗甜品, 非常完滿的一餐!

(1) 招牌冰鎮古老肉

(2) 茶薰雞

(3) 炸牛腩

(4) 石窩豆腐
雖然好食, 但不似以上的特別或與眾不同, 98蚊略貴。

(5) 上湯浸菜芯
純粹為咗均衡飲食而叫, 沒有特別。

最後我地仲叫咗甜品, 非常完滿的一餐!

2013-11-02
庆祝纪念