2021-11-01 124 浏览
星期日放假,冇野好得過約朋友一起相聚食吓飯傾吓偈,搬咗入南丫島住一年有多,難得有朋友唔介意山長水遠入離島玩,梗係要帶佢食好西啦!知道最近喺大灣南有間新開嘅酒家,就胆粗粗叫佢一齊去試下,餐廳個名超級易記. 即刻諗同澳門嘅大馬路係有咩關係呢…🤔,既然嚟得冇理由唔叫海鮮食!今日上山下海後本身有少少攰!我哋想舒服啲揀咗坐室內有冷氣,地方環境乾淨企理,一行五人,為補祝老朋友生日想食豪啲,我同店員講今晚安排由厨師發辨,只有三味餸係散叫,自己點咗個豉椒炒蜆,金銀蛋莧菜同一隻炸子雞,呢度店員服務真係唔錯,又夠細心,見我哋人唔多,怕我食唔晒!建議我點半隻雞就夠喇,超抵讚呀👍仲主動擺低濕紙巾同蟹鉗全部準備好,咁醒目嘅員工喺島內好少見,等咗一陣我去洗定手準備開餐之際,聽倒朋友大叫嘩…咗一聲!真係不得了,原來首先出埸嘅第一度菜係🦞原隻龍蝦刺身…爽口鮮甜充塞著口腔味蕾,而且肉質非常彈牙,襯埋Wasabi日本豉油一齊食正呀!🦪蒜蓉粉絲蒸扇貝…肥大肉厚蒜蓉粉絲比例啱啱好🦀再上嘅係油鹽焗奄仔蟹…多羔又厚肉,個個好食到唔停口,再嚟酥炸黃金蠔…端上枱時香味十足,炸漿脆薄賣相相當吸引,🐓炸子雞呢個下次必點,皮脆肉嫩滑,估
星期日放假,冇野好得過約朋友一起相聚食吓飯傾吓偈,搬咗入南丫島住一年有多,難得有朋友唔介意山長水遠入離島玩,梗係要帶佢食好西啦!知道最近喺大灣南有間新開嘅酒家,就胆粗粗叫佢一齊去試下,餐廳個名超級易記. [大馬路海鮮酒家] 即刻諗同澳門嘅大馬路係有咩關係呢…🤔,既然嚟得冇理由唔叫海鮮食!
今日上山下海後本身有少少攰!我哋想舒服啲揀咗坐室內有冷氣,地方環境乾淨企理,一行五人,為補祝老朋友生日想食豪啲,我同店員講今晚安排由厨師發辨,只有三味餸係散叫,自己點咗個豉椒炒蜆,金銀蛋莧菜同一隻炸子雞,呢度店員服務真係唔錯,又夠細心,見我哋人唔多,怕我食唔晒!建議我點半隻雞就夠喇,超抵讚呀👍仲主動擺低濕紙巾同蟹鉗全部準備好,咁醒目嘅員工喺島內好少見,等咗一陣我去洗定手準備開餐之際,聽倒朋友大叫嘩…咗一聲!真係不得了,原來首先出埸嘅第一度菜係🦞原隻龍蝦刺身…爽口鮮甜充塞著口腔味蕾,而且肉質非常彈牙,襯埋Wasabi日本豉油一齊食正呀!🦪蒜蓉粉絲蒸扇貝…肥大肉厚蒜蓉粉絲比例啱啱好🦀再上嘅係油鹽焗奄仔蟹…多羔又厚肉,個個好食到唔停口,再嚟酥炸黃金蠔…端上枱時香味十足,炸漿脆薄賣相相當吸引,🐓炸子雞呢個下次必點,皮脆肉嫩滑,估唔到食倒酒店級數嘅水準,一試難忘,加埋豉椒炒蜆真係完美演繹…每樣幾錢真係計唔倒💰成餐飯2980…😋豐盛海鮮餐平均每人@600係基本,出去食個dinner buffet 都唔止呢個數,食物質素呢度真係冇得輸👍 相信老闆對選料及厨師有一定要求,下次會再試其他野