2014-04-06 6680 浏览
自從開始寫作後,身邊既朋友明顯分為保守黨跟積極黨!保守派黨員唔敢向我推薦餐廳亦唔敢講野食好味,生怕乎合唔到我條脷既標準!相反今日試既呢間《李公館》就係一位積極派黨員既推介!淨係聽到招牌「冰鎮咕嚕肉」已經令人垂涎欲滴!「冰鎮咕嚕肉」有分限定版及普通版,限定版(多左d生果冰糖胡蘆同座糖山)一定要預訂,仲可以要求加生日牌!呢碟藝術品一出絕對成為全場焦點!個人認為可以學糖朝咁用乾冰,煙霧彌漫咁上枱就更有詩情畫意!味道同樣讚好!裹著生果既冰糖厚度剛好,⋯⋯脆而不硬,最愛個士多啤梨又甜又多汁(年宵檔口果d完全冇得比)冰糖柑桔同樣新奇好味!麥樂雞外形既咕嚕肉瘦但唔un,不過送唔到飯吃而座糖山最後成為我既飯後甜品!(其實我"極"想食晒座山lor)除此之外仲要讚好「薑汁炸鮮奶」,喜歡有少少薑汁比平時食到既冇咁乏味!要趁熱食呀,放久了鮮奶會凝固!「鐵板黑松露燴雜菌」有wok氣夠野味不過一致認為過油,可以送飯吃。「茶燻雞」感覺像炸子雞面舖了一堆炸茶葉,皮是脆但味道比平時既炸子雞味多左一陣新奇既味道蓋過本身既雞味,但又唔係fresh 既茶香,不過友人們略嫌較咸,可以一試「茶燻蛋」唔得,成功既糖心蛋但冇咩茶味,
「茶燻蛋」唔得,成功既糖心蛋但冇咩茶味,相對台式既魯水味糖心蛋好味得多
「黃金麥皮蝦」唔得,味道又唔係星州甜既麥皮蝦、又唔係港式避風磄、又唔係中式既咸蛋黃黃金蝦,完全唔知佢想點!
席上有位湯怪所以order 了唯一有貨既「螺頭椎山豬展湯」!呢度成一大盅咁order冇細size,想飲靚湯最好預訂(湯品本身唔太好,只要唔係薬材湯基本上都會放入口,湯怪話幾欣賞真材實料,的而且確好多湯渣!)
另外Order了「竹苼鼎湖上素」(羅漢齋既物體)俾唔食肉既朋友(唔食羅漢齋冇comment)
「鐵觀音」都非一般茶品,呷第一口竟然有桂花香!
茶唔係平時既茶、雞唔係平時既鷄、咕嚕肉唔係平時既咕嚕肉、麥皮蝦又唔係平時既!今餐既感覺太陌生,條脷識左好多新朋友!
2014-04-05
庆祝纪念