2021-03-29
疫情以黎都返唔到深圳食川菜😫今日去啟德探朋友知道新開左間食酸菜魚🐟既鋪頭🤩一於同佢去食返個Lunch先🤗呢度既酸菜魚口味選擇都算多👍而且仲係一人一大碗☺️除左帶辣既酸菜魚外😉呢度仲有酸酸甜甜的番茄魚兼顧埋唔食辣既朋友😜老壇酸菜鱸魚🐟加配萵荀及豆皮薯粉 $75呢大碗酸菜魚係屬於微辣🌶程度☺️自製的酸菜跟鱸魚片,係酸菜高湯上再淋上辣椒與花椒等辛香料🤓最後撒上蔥花就完成這一碗香噴噴的酸菜魚了!爐魚片帶住魚皮,嫩滑得嚟依然保留魚肉嘅紋理而且幾乎食不到魚骨之外亦完全沒有魚腥味👍檸檬🍋味酸菜鱸魚片加配黑木耳及娃娃菜🥬米線🍜 $75川菜黎講我真係第一次食檸檬口味既酸菜魚🤪當中湯底加入檸檬片的口味清香酸甜相當清新,小小辣與檸檬酸味讓湯底的香氣更有層次😎青椒皮蛋 $25青椒皮蛋放係滿江紅嘅辣油上,賣相超吸引😍望落好多辣椒但一啲都唔辣🥚糖心皮蛋好香.配搭薯粉一齊食好正😋口感唔錯🤗跟餐熱柑桔蜜 $7 柑桔味香濃😜食完辣野最好滋潤返口龍🤗除左酸菜魚🐟呢度原來仲有煲仔飯同四川特色炒飯🍚價錢唔貴要搵日再黎食下先🙊
老壇酸菜鱸魚🐟加配萵荀及豆皮薯粉 $75
呢大碗酸菜魚係屬於微辣🌶程度☺️