2019-12-06
今日到銅鑼灣接朋友放工,之後當然順理成章在附近吃晚飯,朋友係地膽,建議去紅樓吃晚飯,咁我當然冇異議喇!去到食肆門口已經感覺到 一股懷舊風,進入內裏,發現座位寬敞外,燈光亦很柔和,營造出一股和諧高雅格調。現時正係吃大閘蟹時節,雖然我倆怕高膽固醇,但亦都忍唔住點了一客蟹粉菜式,再加個涼菜、魚羹、炒菜和甜品就足夠有餘了。翡翠魚羹啲魚茸一啲都唔腥,配上蛋花和少量芫茜,加上個献打得濃稠適宜,清淡得嚟吃到魚的鮮味。涼拌茄子雖然菜式簡單,但係茄子加上自家製嘅醬汁,好味又開胃。清炒鮮拆蟹粉配蝴蝶包黃澄澄嘅鮮拆蟹粉用酒精爐暖著,不怕放涼會影響蟹的鮮味,我將佢夾喺蝴蝶包內進食,滿口甘香豐腴,忍不住連吃三件,大滿足。蒜蓉炒白菜仔雖然係家常菜,但蒜蓉味濃,好夠鑊氣。太極馬拉糕(原味和黑芝麻口味)原味就食得多,黑芝麻味實在少見,加上外型殺食又不太甜,感覺健康。依間食肆,現時做緊片皮鴨優惠,一隻只賣$298,可惜今次人實在太少,食唔到一隻烤鴨,下次一定call齊老友,再嚟大吃一餐。
翡翠魚羹
涼拌茄子
雖然菜式簡單,但係茄子加上自家製嘅醬汁,好味又開胃。
清炒鮮拆蟹粉配蝴蝶包
蒜蓉炒白菜仔
雖然係家常菜,但蒜蓉味濃,好夠鑊氣。
太極馬拉糕(原味和黑芝麻口味)