2018-03-07
同老友好耐無打邊爐,喺佢公司付近揀左呢間「米走雞」黎試,主打芝士雞煲同火焰麻辣雞煲。米走雞個招牌同間舖都好光猛,好容易搵。店裡面多數係卡位同四人枱,唔會太迫。我地雖然七點去到,但都近乎滿座,被安排坐最裏面的一張四人枱。我地得兩個人,怕芝士太膩食唔曬,所以揀左試火焰雞煲中辣,再加少少配料⋯上菜速度好快,雞煲等左一陣就上菜,之後焗多陣店員就過黎幫我地個雞煲⋯點。火!火焰麻辣雞煲:除左香味,仲會見到煲裡面嘅色彩-有辣椒、洋蔥(連紫色外層)、有芫茜同辣汁既橙紅色,衝擊視覺。雞肉好滑好入味,全部雞脾肉!啖啖肉!份量都幾多,少少甜味甜、中和左麻味,不嗆喉,同埋個醬汁感覺上油比較少,健康D。初初食覺得帶甜味唔係好辣,不過之後原來越食越辣,好滿足呀~響鈴:大件、脆,浸完辣汁一齊食,好惹味四拼餃:共八粒,粒粒飽滿,鮮蝦雲吞-大粒到好似乒乓波咁大,裡面裡豬肉同蝦,食完好有飽足感;韭菜餃- 比例50:50,韭菜味唔會太重太嗆;鮮牛肉餃,肉餡有D似山竹牛肉,係我鍾意食嘅味道;水餃-木耳肉碎蝦肉做餡,相對其他餃子濃味。之後呢個厲害喇,成張配料清單度最吸睛-「哈哈哈中寶」:六粒大大粒、面頭有蟹籽混有芹菜- 原來裡
響鈴:大件、脆,浸完辣汁一齊食,好惹味
之後呢個厲害喇,成張配料清單度最吸睛-「哈哈哈中寶」:六粒大大粒、面頭有蟹籽混有芹菜- 原來裡面有一大粒蝦仁,非常彈牙,外面蝦滑軟滑,三重口感!如果不抗拒芹菜的話,我諗呢個必食!
整體服務都幾好,侍應有主動問需唔需要加湯加辣。餐廳裡面有廁所,而且幾乾淨,令整體用餐感受更加良好。
下次搵多兩個人一齊試芝士雞煲