九龍灣宜家餐廳都差不多係四個月有一次, 感覺係好可惜, 可惜的係佢地有資源, 雖然往往只集中於係從老家(瑞典)寄出來的食物, 亦明白雪貨就係味道差咗一大截, 但我自己估計亦同請唔到一個可以化腐朽為神奇的總廚有關, 加上一班似係只為上班而上班的操作員, 令到本身已經了無生氣的食材更加低沉, 肉丸算係呢度最具吸引力的商品之一, 無他嘅以二十蚊來衡量佢有肉的味道而薯茸雖不致係漿糊但都重保留到佢的真身-薯仔味! 焗小龍蝦螺絲粉$39 小龍蝦被佢一焗已經蒸發掉大部份水分再被長時間照燈就更乾, 螺絲粉亦如是, 為何店方唔考慮即叫才即煮? 明白大量客人時做不來, 但現在只將食物煮熟而唔講求味道質量的做法, 食客食剩最後倒多過食等同浪費食物! 我估計即場炒一下交到客人手點都會比現在做定的好味一倍甚至以上, 價位調返高十一,二蚊客人係接受的, 須要等上15,20分鐘只要落單前有清楚解釋, 問題是可以解決的, 三文魚柳沙律$36 自己可以接受煎三文魚柳那種唔太嫩滑口感嘅魚肉, 不過只是配一個白汁薯仔沙律而旁邊那一撮火箭菜則咩沙律汁都無則呢樣唔夠體諒本地客人了, 大部份港人食沙律都喜愛用大量醬汁, 係傳統也
三文魚柳沙律$36 自己可以接受煎三文魚柳那種唔太嫩滑口感嘅魚肉, 不過只是配一個白汁薯仔沙律而旁邊那一撮火箭菜則咩沙律汁都無則呢樣唔夠體諒本地客人了, 大部份港人食沙律都喜愛用大量醬汁, 係傳統也好係習性也好反正就係咁樣,
另一樣係麵包點解要放室溫?? 唔可以放盞燈曬住保溫的嗎?
由四蚊加至四個半我諗好多客人都願意俾的! 其實睇住宜家呢幾年迷你超市那邊已經入多咗食材/零食/飲料等等, 如果餐廳的食物質素相應提高超市那邊必定能配合供應, 本來係一個雙嬴方案奈何餐廳一邊只做好了硬件(設施)軟件(員工技術,廚師質素)無法提升, 實在可惜! 其實店方可以諗下搞個廚藝擂台,等於古代比武招親想必有一番龍爭虎鬥!
右邊的焗小龍蝦螺絲粉顏色雖然豐富但口感同食物溫度都無法達標
三文魚柳沙律
题外话/补充资料: 俾OK佢係呢個價位的關係!
2017-02-26