2005-04-04
星期日做孝順女,同爸爸媽媽飲茶,平時去開映月樓,今次轉地方,貪佢可以book位,唔駛一早起身去搵位。環境唔錯,面對維港,可惜安排我o地坐房,不過都可以對住部大電視。點心都係大路貨式,例如:天下第一飽其實係叉燒餐飽,沒有什麼買點,最主要係新鮮出爐所以好食。奶皇千層糕好夠香味,不過奶皇太多,食一舊已經幾溜。蘿蔔絲酥餅-酥皮好脆,入面勁多蘿蔔絲。蔥油餅-有d似花卷,只係加了少許蔥同少許雲腿絲,都幾香好軟熟。另外兩款鹵味小食,豬腳仔-入口鬆化入味,肉質又唔至於太腍,鵝掌翼-我冇食,但我的老豆奄尖至欣賞。之後老豆又發板叫了咖哩斑頭腩炒麵,係港式咖哩,味道唔錯只是略咸了少少,斑腩亦滑冇雪味,老豆話唔會冇新鮮靚斑腩,但食落質素有番咁上下。整體而言,食物水準同價錢與美心不相百眾,但環境地方與服務,又可有得訂位,下次去尖咀飲茶我都會選擇呢間。
奶皇千層糕好夠香味,不過奶皇太多,食一舊已經幾溜。
蘿蔔絲酥餅-酥皮好脆,入面勁多蘿蔔絲。