最近因為個人宗教原因,每個月都會食一次素。不過真心開始食素之後,發現食素都幾唔簡單,自己喺屋企食素尤其頭痛,因為次次都唔知煮咩好,最後都係洽啲菜洽啲番薯,好Dry咁完成一餐。.同事見我食得咁Dry,就推介左我黎食佢屋企樓下嘅呢一間素食餐廳。位置靠近灣仔嘅藍屋附近,裝修以花藝為主題,綠化得幾靚。.由於晏晝食得太少,所以就同大嚿兩個人叫咗2個dinner set再加多一個漢堡。.Dinner set有包湯飲品同前菜。湯是甘筍湯,幾清甜,飲完不口渴,感覺天然無味精。飲品可以選擇果汁,好健康。前菜我地兩個餐可以試到兩個唔同款,紫薯甘栗餅外脆內綿,裡面有甘栗粒,口感很不錯。另外就是酥脆的素雞腿,用腐皮製成,其實類似素鴨,只是形狀不一樣。兩個漢堡分別是黑松露炒蛋豬柳漢堡和竹炭impossible meat漢堡,兩款都幾可亂真,若要2選一個人就更愛酸酸甜甜裡面有茄膏醬的後者,調味好開胃,impossible meat亦厚身juicy。日式豬扒咖喱飯則是個令人飽足的選擇。咖喱汁同平日日式咖喱汁無異,沒有因為是素而不好吃,相反裡面有很多蔬菜,令咖喱的濃膩平衡得更好,而仿豬扒亦令人吃不停口,一絲絲的仿肉質

日式豬扒咖喱飯則是個令人飽足的選擇。咖喱汁同平日日式咖喱汁無異,沒有因為是素而不好吃,相反裡面有很多蔬菜,令咖喱的濃膩平衡得更好,而仿豬扒亦令人吃不停口,一絲絲的仿肉質感,令無得食肉的素食者感到滿足。

OVO CAFE
灣仔灣仔道1號地舖