2005-03-12 9 浏览
wrote on Mar 7, 2005:依間餐廳我想試好耐喇,星期日晚經過,一於走去試試~ 7:30pm入到去,得一檯客人~ 餐廳環境唔錯,周圍放滿東歐o既擺設,好有民俗feel~ 本menu o既套係皮做o架,幾特別~ 依度有set dinner,只係$98, 但係唔多o岩食,所以散叫:Ukrainian Bortch 烏克蘭羅宋湯($23) - Famous beetroot soup with pork & mix vegetables。我一路以為羅宋湯係用牛肉熬o架~ 味道真係唔同出面飲開o既羅宋湯,亦都好味過Balalaika o既羅宋湯~~~ Zakuska Po-Suzdalsky 白酒局牛利盅($59) - Ox tongue baked in a white wine & cheese served in a hot pot with a pastry cover。依個係熱頭盤,但係同下面o既主菜一齊o黎,奇怪~ 牛利切到細細件,個sauce酸酸地,配埋用o黎做頂o既pastry(其實係脆o既麵包)一齊食,唔錯~ Utka Zaletnaya 俄式局蘋果鴨($109
wrote on Mar 7, 2005:

Utka Zaletnaya 俄式局蘋果鴨($109) - Russian style baked duck with apples & potatoes。就係因為佢同牛利一齊上,先嚇一跳~ 因為兩味都係用pastry cover! menu無講喎,點食得晒呀~ 好彩其中一個局到黑晒,就揀o左個好樣d o既o黎食~ 依個sauce好濃鴨味呀,好味~~ 連煮熟o既蘋果都好好味~ 但太飽,食唔晒~

Russian Tea with herbs ($20) - 原來一大壺o架~ 用o左咩herbs就唔知喇,但就肯定加o左薄荷葉,味道好醒神~ 揭開個蓋o黎睇,原來用成塊成塊o既香葉,仲好多o添,好落本~ 唔怪得咁香濃喇~

可能係星期日o既關係喇,全晚都係得九個客~ 本來一路都係播音樂碟,點知臨走個琴師同其中一位waitress先唱歌助慶~ hahaha!

Service都算唔錯~ 唯獨是位白人waitress開頭黑口黑面,但到我食完佢又好有禮貌咁問我夠唔夠食~

埋單$275~ 因為掛住影相,無check單~ 走o左先覺得收多o左$40~ 唔知係計多o左定係有其他雜費~ 以防萬一,你地下次去記得check單呀~

Photo album: