2015-07-13
下晝教完水喺西營盤搵食,本身想食阿元來了,點知遇著禮拜一休息。無得食就去左對面一間算新開既鋪頭,睇個名知係食麵,但唔知係車仔麵,諗住是但食碗麵填飽個肚就算,不過佢又唔係好傳統嗰啲,望落似係新派野。入到去雖然係細細間,有12-3個位,但感覺唔會太迫,似係食拉麵嗰啲size。坐低聽到後面話個生菜包好鹹,心諗乜食麵有生菜包賣咁多元化?! 30蚊,唔算貴,西區啲租都唔算平,所以okay啦,但係原來下午茶包埋野飲29蚊,可惜下午茶淨係由3點至5點,比較短,所以無試到,希望可以長少少時間啦。碗冬蔭功手撕雞雲吞上海麵其實幾好食,冬蔭功夠辣微酸,我算食得辣就覺得好正,份量唔算少,個麵都幾大個,夠一個男士食有多喇。雞都幾滑,同埋都幾多,雲吞就正常啦。飲野方面,加9蚊有罐裝,唔算平,不過有罕見既楊協成,都幾特別。睇埋其他餸,唔算多野揀,但基本既都有,有啲特別啲要加5蚊,下次可以試多啲其他野食,或者試下個生菜包係咪真係好鹹先。anyway, 都值得黎食多次既。