2010-06-17
難得一家四口可以聚首一堂食飯,我地都好想搵個唔錯既地方享受一晚。於是我就上黎物色一下邊度食日式放題而又唔錯既食店。本來想去上環浦和,但我地似乎遲左少少去訂檯,從接線生得悉灣仔有位,所以就去灣仔既浦和! 上到去waiter即幫我地添水,飲完一杯即添!印象OK!我地坐低冇耐就點了好多好多野食,個waitress收單時開玩笑咁講:「哈哈食唔食得晒架你地!」我就答佢ok! 刺身:三文魚非常甜美,脂肪比例適中,是魚腩部分!奇怪有些食評為何會那麼差,唔通我地好好采,食正新鮮魚腩????馬刀貝、北寄貝同埋算係唔錯,而且鍾有幾款MENU無的時令刺身好似叫榮螺, 象拔仔, XXX貝.其他刺身都係中規中矩,不過吞拿魚係咁多款刺身之中最不OK一種...卷物/手卷 : 軟殼蟹手卷,還加上少量蟹子。軟殼蟹不算太脆,但質感還不錯。吞拿魚腩手卷、花之戀、帶子魚生卷、香芒海中寶卷都係必食之選。爐端燒 : 芝士蠔、和牛串、雞軟骨串、燒鯖魚:呢d燒物當中最好既幾款,其他就普普通通。炸物:基本上款款都食過,但日式炸豆腐、雞軟骨、吉列蠔、tampura炸蝦比較突出!值得一提是擺碟很有心意。冷盤 : 冷牛肉、立魚昆布都好特別,
上到去waiter即幫我地添水,飲完一杯即添!印象OK!
冷盤 : 冷牛肉、立魚昆布都好特別,味道不錯。
一品料理 : 鮑魚粥、三文魚骨腩、鵝肝多士都OK,清酒煮硯麵豉湯就唔係幾夠味。
火鍋 : 湯底正....有好多牛肉。
值得一讚既係漏單情況甚少,只出現一次!
響度提提大家,我響度題過既食物都係必食之選!經過一輪精密既計算,我地覺得應該回本了