2022-01-24 137 浏览
喺K11Musea 經過呢一間百味堂,見到有張廣告相幾靚,上面就係雪糕下面係香芋,而中間呢就好似係一啲雪花冰嘅物體,於是我就問店員中間嗰啲係咪冰,呢位店員一副唔係好友善嘅態度回覆我:「「雪糕!」」我就話中間嗰啲喎?佢再次回覆我:「「雪糕!」」吓?!我就同我朋友講中間嗰啲應該唔係囉… 跟住個店員帶着微笑(雖然係微笑不過感覺到佢有啲串)同我講:「「不如我咁講啦,底層係香芋,而中間係奶泡,跟住上面係雪糕。」」我聽完之後1秒都冇即刻話要一杯,而我朋友就睇緊Menu,店員有啲唔耐煩咁樣問:「「係咪一杯?兩杯?」」我就話我就要一杯我朋友睇緊第二啲,佢聽完我咁講之後,佢就話:「「咁你慢慢睇啦!我做其他嘢先!」」(首先我要講明當其時係冇任何一個客,只有我哋、亦唔係收鋪時間。)最後我哋就叫咗一杯香芋牛奶雪糕、一杯焙茶鮮奶。(呢位肥肥地嘅男店員佢全程說話嘅時候都有微笑,不過係瞬間微笑,佢一講嘢就立即微笑,講完瞬間冇表情,而且做每一下動作都好大力,例如好大力扯張單,放杯亦都好大力,感覺似發脾氣,我唔知呢種係咪已經係一種好嘅服務態度,但係令到我就感覺唔舒服。)講番杯飲品先:香芋牛奶雪糕 - 底層嘅芋頭比較乾,

香芋牛奶雪糕 - 底層嘅芋頭比較乾,溝埋鮮奶就啱啱好,而且好香芋頭味,鮮奶好似係明治鮮奶😋奶味濃,雪糕就係食過嘅都知咩事,如果齋食雪糕會偏甜嘅,反而今次溝咗鮮奶變相仲好食,而且佢會喺頂層會有啲焦糖,增加食雪糕時嘅口感,真係幾好食。