一向熱愛飲茶,可以品嚐啖啖好滋味的各式包餃卷酥,大大小小嘅酒樓,點心專門店我都食過唔少,點心專門店向來適合方便快捷的都市現代人。今日行旺角,決定到女人街走走看,見到間點心店,當然感興趣去食,見名字也不錯,喜惶點心專門店,決定入去試⋯入到去點心款式不到,只有一版紙,本身戎牛者,細心察看檯面「墊檯紙」原來店裏出名嘅係「牛肉世家」轉為以新鮮牛肉製作點心。看看餐牌,點心必食嘅燒賣,就只有「乾蒸牛肉燒賣皇」,沒有其他選擇,有點失望。「魚肚四寶滑雞扎」棉花唔入味,雞件硬,還需點豉油先有味!「荷葉蒸雞飯」一般會食到淡香嘅荷葉味,但沒有,而且飯底係濕淋淋,完全唔乾爽!雞件同四寶滑雞扎嘅味道完全一樣,食唔到荷葉蒸飯嘅味道「酥皮焗叉燒包」最期待嘅叉燒包,皮面略脆,但偏麵粉味。「小龍包」賣相每一粒都唔對稱,應該係真嘅時候冷縮熱漲嘅問題,一口咬有汁流出,都算可以。好抱歉我認為這家不是用心製作點心,有待改善

「魚肚四寶滑雞扎」
棉花唔入味,雞件硬,還需點豉油先有味!

「荷葉蒸雞飯」

「酥皮焗叉燒包」
最期待嘅叉燒包,皮面略脆,但偏麵粉味。

「小龍包」
好抱歉我認為這家不是用心製作點心,有待改善

2020-11-10
下午茶