2022-12-18
朋友👱🏻♀️約我喺中環食飯,佢話要帶我去一間新開嘅餐廳,我問佢係食乜,朋友話我試過就知道😆未講食物之前,先講呢度食物嘅 presentation,真係好靚🤩、真係有心思🥰、真係有創意、亦有技巧👍;至於係乜嘢菜,我會話唔止係 Pan Asian 直程係非常之 International, 喺餐牌上面亦都見到好多法文詞彙🇫🇷🤩,食完亦都真係學到嘢😆;兼且店員哥哥 每上一道菜都詳細介紹,資料詳細兼服務好好👍$128 Kuih Pie Tee: Toro Tartare, Grape, Wasabi and Lemon Jelly (2pcs):Pie Tee 係娘惹菜🤩(聽個名都感覺到 馬來風味😆),係一種薄而脆嘅糕點,外層係蛋撻殼tart shell kuih,餡料通常係辣蘿蔔絲、切碎嘅蔬菜、蝦肉等撈埋一齊;呢間餐廳嘅 Kuih Pie Tee 係創意版本😋,用吞拿魚粒 まぐろ 做餡料,仲加咗啫喱,而啫喱係用わさび、檸檬汁、鰹魚乾 嚟做,非常有心思,非常美味😋;上邊仲放咗一啲切片嘅提子,令味道更清新更有層次😋$118 "Pani Puri": Crab Mayo, Cucumber (2p
$118 "Pani Puri": Crab Mayo, Cucumber (2pcs):Panipuri 係印度🇮🇳常見嘅一種街頭小食,Pani嘅意思係水,而Puri係酥脆嘅餅,Panipuri 係空心嘅油炸球,一般會加入 薯蓉、洋蔥、番茄、豆類等;呢間餐廳嘅 Pani Puri 又係創意版兼豪華版🤩,用咗大量蟹肉🦀,非常鮮味😋
$108 Red Shrimp: Thai Eggplant, Cherry Tomato, Tom Yum Beurre Blanc (2pcs):紅蝦🦐新鮮,肉質結實、先甜😋,仲有伴碟嘅車厘茄🍒同泰國🇹🇭茄子🍆都好鮮味😁;最特別係個冬陰功醬汁,用煮好嘅冬陰功濃湯,加牛油同白酒,通過 emulsification 呢個過程,煮成較厚身嘅 法式🇫🇷 醬汁Beurre Blanc,要來沾紅蝦食非常好味😋
$268 Zhanjiāng Chicken: Clementine Koshō, Sauteed Snow Fungus, Oyster and Chicken Velouté:慢煮雞胸同雞髀,兩部份嘅雞肉都超嫩滑,又好雞味😋,慢煮完之後我估應該係再用火槍或者熱鑊燒一吓雞皮,令到雞皮顏色更靚更香口🤩;不可不提旁邊嘅 Clementine Koshō (靈感估計係來自 日本🇯🇵Yuzu Koshō 柚子胡椒),不過餐廳用 Clementine 紅橘 嚟做,令味道清甜更清新,亦都充滿新鮮感😆,沾鷄肉吃 好清新🤩
$278 Eel Fillet: Risotto with Choi Sum and Celtuce, Red Wine Jus:呢個意大利飯🇮🇹盡顯廚師👨🍳功力,al dente 得嚟又creamy 但係唔會太 heavy😋,仲加咗萵筍一齊煮😁;意大利飯同意大利麵係都係易學難精嘅菜式,呢度真係煮得好味😋;餐廳又用咗白鱔,白鱔非常厚肉、鮮甜,配意大利飯一齊食,出奇地夾🤩
$88 Pomelo Tart: Pomelo and Orange Blossom Crème Pâtissière, Torched Matou Wentan Pomelo, Maqaw: Crème Pâtissière 唔係好甜相當清新,仲有淡淡嘅柚子香味😋;上面就放咗一啲用火槍燒過嘅台灣文旦,同樣非常清甜🤩;仲加有好特別好似黑芝麻細細粒嘅 Maqaw,中文似乎係叫「台灣山胡椒」,少少辛少少回甘,味道有趣🤩