2008-11-06
今日我同男友特登走泥九龍城搵食.0係樂口福食飽飽行出門,男友話想食甜品,佢話對面間'小店'聽講都OK,便膽粗粗去試下,有個侍應出泥推介,以下係佢GE說話: ' 食左飯未啊,呢度食甜品架,你地知道呵,蘇施黃有介紹啊,D甜品未寫晒出黎架,跟我入黎,餐牌有多D.'侍應姐姐真係熱情,我地決定試下,店內只有2台客人,入去坐低,不到5分鐘,侍應姐姐走過泥,0係我地旁邊站住5秒,見我地仲未READY TO ORDER,佢又開口講野:' 可唔可以讓本MENU比我呢?' 原來有台新客入左黎.無問題,不過我心諗,甘大間鋪,唔係得2本MENU AR MA.其實佢本MENU得一頁,大概有十多樣甜品可以ORDER,後面幾頁有D相,我地叫左個CAT CAKE,仲有一個APPLE TART,兩樣都可以跟雪糕.男友問侍應姐姐D雪糕係自家打既,定你叫貨返黎.姐姐話係意大利雪糕,叫我地一定要試.我坐既位置對正佢個開放式廚房,只有2個20出頭的師傅在工作,過左15分鐘,我見師傅做好晒D甜品,放晒出黎有3碟,其中2碟都放左一段時間,全部等上台.全店只有一個侍應姐姐,而侍應姐姐只顧忙住沖咖啡,完全唔知道D甜品做好晒,而2個師傅
我坐既位置對正佢個開放式廚房,只有2個20出頭的師傅在工作,過左15分鐘,我見師傅做好晒D甜品,放晒出黎有3碟,其中2碟都放左一段時間,全部等上台.全店只有一個侍應姐姐,而侍應姐姐只顧忙住沖咖啡,完全唔知道D甜品做好晒,而2個師傅又唔會幫手,又冇提醒侍應姐姐要上甜品,真係奇怪.
甜品送到我地面前GE時候,我心知不妙,我食既係蘋果TART,只見D雪糕底部溶左,破壞了成個甜品的賣相,伴碟既藍莓係巢晒皮壞左既,另外士多啤梨尚算新鮮,蘋果TART只係一個薄薄既酥皮TART,沒有蘋果味,隱約見到有幾焗到乾晒既蘋果.男友背對位廚房,唔知剛才既事,我想聽佢既評價,佢只講左一句,' 好' 渣 '' .跟住我喂佢食雪糕,佢話''唔好食喇,得罪講句,雀巢仲好過佢,走啦.'個朱古力雪糕,沒有朱古力味,沒有奶味,只係食到好多冰碎甘.真係好差!
可能有其他貴D既甜品會好味D,不過我地叫果兩款都好差!