早前知道荃灣有間平價意大利餐廳,但位置就比較隔涉,今日終於試咗,佢就係位於中染新城嘅Saizeriya“薩莉亞” 。原來薩莉亞源於日本,以走平價路線去享受高檔美食為宗旨嘅餐廳~~~未夠六點去到中染新城嘅薩莉亞,店內空間大,入面已經有唔少食客,但都唔洗等位,我哋兩個人仲可坐喺張四人卡位度添。餐廳職員唔多,入到去都無乜招呼,水都要自己出去斟,不過我哋又無乜所謂~~~餐牌食物選擇都好多,價錢真係好抵,我哋一共叫咗五樣嘢,落柯打後食物大約十分鐘內就到齊晒,都算幾有效率~~~粟米忌廉湯 ($12) - 個湯好“傑”,好重忌廉味,一般啦~~~辣味雞翼 ($20) - 有五隻雞翼,Size一般,辣得幾好食,正~~~香辣腸比薩 ($28) - 饀料略少,但好有多芝士味,口感一流,正~~~雞肉多利亞焗飯 ($24) - 表面充滿香濃嘅白汁加牛奶,配合鮮嫩雞肉,仲有好好食嘅日本米,值得推介~~~米蘭風味肉醬意大利粉 ($25) - 一上枱見到佢同餐牌張相完全係兩回事,肉醬小得很,意大利又有點硬不彈牙,唔得~~~整體嚟講,薩莉亞嘅食物水準稱不上是特別美味,最多只屬中規中舉,當然無得同Pizza Hut或意粉

~~~

整體嚟講,薩莉亞嘅食物水準稱不上是特別美味,最多只屬中規中舉,當然無得同Pizza Hut或意粉屋比,但就好抵食,又唔收加一,如果對食意大利嘢要求唔高,都值得支持嘅!
餐廳外觀
意大利餐廳 - Saizeriya“薩莉亞”
粟米忌廉湯 ($12)
辣味雞翼 ($20)
香辣腸比薩 ($28)
雞肉多利亞焗飯 ($24)
米蘭風味肉醬意大利粉 ($25)
兩個人食咗$109
2010-02-20
$54.5 (晚餐)
辣味雞翼 ($20)
香辣腸比薩 ($28)
雞肉多利亞焗飯 ($24)