笔者介绍:人称「肥佬B」,自2009年加入openrice,一直以openrice用作bookmark餐厅用途。踏入三十之年,心广体胖嘅我quota递减,故每逢可以出街食饭定必事前做足功课,以免浪费quota,希望透过写食评同大家分享饮食心得和介绍我嘅口袋餐厅。作为新界仔嘅我,更与女友相约「每月港岛一餐」,有兴趣就即刻follow我啦!   写食评前,我首先要告解一番。作为一个典型麻甩仔,食惯大排档同碟头饭出身,每逢见到呢类摆明居马为左吸引港女嘅装潢嘅铺头,我就一定嗤之以鼻,往往觉得一定系纯粹为左打卡而野食唔慌好食得去边!我承认系我偏见同愚昧,而今日我个好有性格嘅女朋友带我黎hesheeat食tea,真系令我改观,食完呢餐之后,我已经好想快d再黎食,务求试哂佢成个menu!星期六下昼四点几黎呢度食tea,贪佢用app book台有半价。店内装潢有心思,有d似美国好hip个d cafe,气氛环境都几好,被安排坐楼上。每人都点左一个主菜share首先黎到嘅系春鸡黑松露意大利饭,一上台已经问到好强烈黑松露幽香,鸡嘅份量算多,有一只大鸡比同下庄,两件栋起饭嘅上面,成个setting都几有心思,

每人都点左一个主菜share

首先黎到嘅系春鸡黑松露意大利饭,一上台已经问到好强烈黑松露幽香,鸡嘅份量算多,有一只大鸡比同下庄,两件栋起饭嘅上面,成个setting都几有心思,鸡腌得入味,微辣,鲜嫩多汁,值得一赞嘅系鸡比已经叫起左骨,食落好方便,轻轻用刀叉就可以分开。意大利饭亦粒粒分明,个饭忌廉汁加埋大量芝士变得creamy,烧鸡因为腌过漏出红油,混合起来美味可口!

春鸡黑松露意大利饭

另外点左Signature HeSheEat Burger,又系一食难忘,勾起我系美国食嘅shakeshack!面包十分松软又香,饱面色泽金黄,打开一睇好明显系用牛油煎烤过;块牛肉厚实,份量足,名乎其实足三两!肉面三层溶岩芝士,两者二合为一,水乳交融!黑松露蛋黄酱好香但又唔会抢哂味!而烤波特贝勒菇更加系亮点,超juicy,令成个Burger增加湿润嘅感觉,食得好享受!
Signature HeSheEat Burger

如果有半价的话,性价比都ok。环境方面略嫌二楼灯光较昏暗,空调不足有d局促。服务到位,一班后生仔有活力!
食完呢两个主菜已经好饱!下次再黎试饮品同甜品
题外话/补充资料: 订台app有半价