2022-11-02
放左工,同朋友黎左牛頭角呢間串燒屋度食放題,之前見有谷友介紹幾正咁,今日一於黎試下。七點前離坐$198/位,呢個價錢任飲任食真係好抵。我地搭正五點就嚟到,店內第二枱客,哈哈,霸返張卡位先。枱上有各款調味品,用具各樣也很乾淨🙂店內可用餐紙或qr code落單,不過兩邊食物有少許唔一樣,感覺上qr code 裏多啲野揀。朋友密密落單個陣,等我去雪櫃睇下有咩先,飲品有自家無糖茶、涼茶等,仲有罐裝汽水同啤酒🍺。另外仲有各種冷盤、沙律、甜品同蔬菜,款式幾多喎。先試試芝醬沙律同豆腐🥗,再拎左無糖烏龍茶同檸檬薏米水。串燒好快就到啦,第一次食唔知咁大串,朋友起手就點左好多,一下就黎夠三十串,正呀~有牛柳粒、豬頸肉、雞柳、牛丸、魚蛋、多春魚、蝦等🦐,沒有預先調味,可以按個人喜好加入枱上調味品,我就覺得咁幾好,唔使好似某啲韓燒店咁醃到唔知食緊咩肉,新鮮肉唔醃就得啦。開波燒啦~放哂啲串串落去自己轉下轉下就熟,好方便!而且個爐火力好猛,啲肉好快就熟,自己就返時間燒啲快熟同慢熟嘅,隔住隔住咁食無停過口。除左串燒,仲有其他野可以網燒,例如蠔🦪、青口、茄子等,十分鐘左右啲海鮮已經熟晒,勁👏真係燒唔切都唔怕,仲有熟食
先試試芝醬沙律同豆腐🥗,再拎左無糖烏龍茶同檸檬薏米水。
真係燒唔切都唔怕,仲有熟食可以點,朋友話個清酒煮蜆鮮甜無砂,我都未試就比人ko左😅另外仲點左碟蠔油生菜,諗住食咁多燒肉食返條菜嘛。
咁放題又點少得炸物呢,朋友各款點左一件,竟然黎左咁大盤,哈哈😝個人覺得炸紫薯餅、香蕉、椰奶波波同鵪鶉蛋都好好食,呢堆炸物下邊仲壓住一大盤炸雞軟骨,分量多過出邊小食店叫一份,新鮮炸起喔喔脆真係幾好味,如果有沙律醬就更佳。
串燒方面首推多春魚同三文魚鰭👍,燒起上嚟又香又脆,而且串燒咁燒啲多春魚,唔會好似韓燒咁黐曬落個底都食唔,到佢咁轉住黎燒真係好正。另外牛柳粒同豬頸肉都好好食,其他丸丸腸腸就一般啦,大眾味道,係個雞肉腸略微鹹咗少少。
食到尾就係時候燒返啲輕手啲嘅,牛油粟米超甜又重牛油味,仲有蒜蓉包、菠蘿同棉花糖😋
棉花糖好易燶,轉兩個圈好收手啦。
再食埋個忌廉泡芙同雪糕,極滿足🥰七點左右全店滿座,睇黎食早場易有位又平啲,抵呀!