2025-07-10
最鍾意發掘呢種「門口唔起眼,但入去就差唔多 full 嘅餐廳」。Vol.1 位於一幢唐樓樓上,唐樓好有 authentic 嘅港式懷舊風格,而餐廳就行文青風。上到去,感覺同樓下嘅景隆街完全唔同,完全係另一個悠閒、優雅嘅空間,幾適合拍拖嚟。食物嚟講,呢度都好有誠意,賣嘅係手工意粉,大約 $130 左右一碟。喺銅鑼灣呢個咁方便位置,又係手工意粉,價錢合理。🍝 意式香草肉丸辣番茄芝士忌廉手工寬麵條(辣)辣度適中,提升咗番茄醬嘅酸香。肉丸好大粒,鍾意呢種鬆軟但又彈牙口感嘅肉丸,咬落會多汁啲。芝士忌廉好掛汁,手工意粉比普通意粉煙韌、有咬口,雖然醬汁好濃郁,但都食到少少麵粉香味。🍝 自家製龍蝦汁蟹肉手工寬麵條見到隔離枱呢個意粉好香,於是都嗌一份。果然正!醬汁超濃郁,食到龍蝦香味,蟹肉亦都唔孤寒,俾夠大大份,夠晒足料。醬汁 cover 哂意粉麵條,好 creamy,但又唔會膩,份量啱啱好。🍰 雙層朱古力巴斯克蛋糕呢個巴斯克蛋糕嘅朱古力味好香濃,口感濕潤之餘帶少少鬆軟,唔會過實。上面層cream帶少少鹹味,蛋糕本身唔太甜,所以balance得幾好,唔會覺得滯,中間仲有少少流心感覺。🥛 抹茶鮮奶居然有埋
喺銅鑼灣呢個咁方便位置,又係手工意粉,價錢合理。
🍝 意式香草肉丸辣番茄芝士忌廉手工寬麵條(辣)
🍝 自家製龍蝦汁蟹肉手工寬麵條
🍰 雙層朱古力巴斯克蛋糕
🥛 抹茶鮮奶
居然有埋拉花!好照顧鍾意打卡嘅食客。
🍹 百香果菠蘿桂花烏龍茶
清新解膩,好有夏日氣息。