2020-10-24
尋晚第一次食呢度嘅buffet,食物整體ok, 但龍蝦西冷牛扒都overcooked, 好嚡好韌。 只有生蠔有驚喜好味。但今次食評嘅重點係員工待客態度,比佢地嚇呆左。坐係我隔離枱有分開坐兩枱嘅朋友,為方便傾計,佢地將張抬移近少少。過左一陣有個類似經理嘅男職員氣沖沖攞住把尺走去量度距離,好惡同黑口黑面話佢地。我睇到O哂咀,個客當然有錯係唔啱,作為一間酒店職員但態度好似茶餐廳侍應巴閉囂張唔怕得罪客咁款, 其實說話用詞表現可唔可以修飾一下客氣d呢!另一位女職員都世界級,佢好倔同我地講:「 buffet 9:30完,係就快d去攞埋佢」,聽完個下呆左比唔到反應,食過N次buffet第一次聽到咁嘅用詞。但之後我地都爆笑左點解咁講嘢嘅。兩件事兩個員工,對呢間酒店已打左discount,差唔多價錢、食物質素好、服務態度佳嘅buffet仲有好多選擇。服務態度被迫俾一粒星, 如果有負數我會揀「負5星」。講出嚟係想酒店知道員工嘅溝通技巧同態度出左問題,希望能夠改善用詞對客人作出應有嘅禮貌。始終再咁對客,幾好食都唔想再嚟受罪。利申: 我絕對支持社交距離,亦好欣賞 餐廳認真執行,但要婉轉有禮至係待客之道。p.s
但今次食評嘅重點係員工待客態度,比佢地嚇呆左。
服務態度被迫俾一粒星, 如果有負數我會揀「負5星」。
始終再咁對客,幾好食都唔想再嚟受罪。
p.s 張枱好細,同澳牛差唔多,放多隻碟都迫爆。