2021-07-17
哈哈哈哈哈哈哈哈哈蝦蝦~🎼唱這歌朋友就想食蝦了~行過蘭杜街有間叫🍤蝦麵店,岩哂。環境鋪仔細細的麵店,門面到室內裝修都好簡潔,以白色為主調。朋友叫我地不如坐面壁思過位,因為我好吵,好讓其仔食客樂得清靜。食物主打星馬食品中嘅喇沙湯麺同蝦湯麵,利用源自1942年檳城福建麵秘方,湯底包括:「辣味蝦湯底」、「福建滷麵」、咖哩喇沙湯底」同「豬骨雞湯底」;而麵底可選油麵、米粉、檬粉、摻摻。除左主食仲有小食,好多選擇。🥬馬拉盞通菜鹹香馬拉盞勁重蝦味,完全係自家制醬汁;唔係普通街買到既醬,超重口味人士岩哂。🐙沙嗲醬魷魚翼 魷魚翼其實就係三角位部份,較魷魚腳爽口而又易咀嚼。配埋自家沙嗲質感爽脆彈牙,仲有芽菜同秋葵撈撈,口感好豐富,一次過滿足三個願望。🍞五香脆炸豆腐豆卜 五香粉灑面,口感香脆咬開仲好多汁juicy,點埋酸梅醬食,酸甜開胃。🐥沙嗲雞髀肉串雞髀肉肉肉質厚實無肥肉,配以花生沙嗲,好惹味又罪惡感低,雞髀肉唔肥,可多食🤤🍜福建滷麵(海鮮)像台灣麵線湯羹口感,湯底以蝦、豬骨、雞熬製,再加入蛋漿及獨門調味。配料有大大隻蝦、青口等海鮮。🍜豬骨湯冬菇雞絲麵豬骨雞湯清淡有鮮味,冬菇同雞都好香好滑,唔會太重口嗎得
唱這歌朋友就想食蝦了~行過蘭杜街有間叫🍤蝦麵店,岩哂。
食物
🥬馬拉盞通菜
🐙沙嗲醬魷魚翼
🍞五香脆炸豆腐豆卜
🐥沙嗲雞髀肉串
🍜福建滷麵(海鮮)
配料有大大隻蝦、青口等海鮮。
🍜豬骨湯冬菇雞絲麵
豬骨雞湯清淡有鮮味,冬菇同雞都好香好滑,唔會太重口嗎得黎又好清甜,清清地。
🍚冰糖檸檬薏米水仲有得叫多薏米,滿滿都是薏米,
好有米。
🍋凍青檸梳打
味道酸溜溜,仲有小小柑橘味,飲落又酸又爽。
下次試埋肉骨茶先!🥘