2019-05-29
屯門都有唔少嘅泰國菜嫁,今日嚟到置樂花園,一再品嚐泰國菜,呢間泰國菜,裝修簡潔,而且又有卡位坐得舒服,真係適合同朋友一齊來共享晚餐。如果鍾意食泰式生蝦,呢個就真係必點嘅推介啦,你問我點解?平時食親嘅泰式生蝦,只會得壹個張,但係呢一個泰式生蝦竟然有兩種口味,一種係青色嘅辣醬,一種係紅色嘅辣醬,青色嘅冇咁辣偏甜,紅色嘅就偏辣,但係最緊要嘅係,佢哋嘅蝦好新鮮,已經將蝦腸跳乾淨,而且入口冰凍又爽口,配上佢哋特有嘅醬汁同埋香葉,真係好好味呀。鮮蝦炒金邊粉,話明係鮮蝦,梗係有隻大大隻嘅哈啦,入口爽口咬落清脆,至於個金邊粉,份量一啲都唔少嫁,金邊粉唔會好林,入口彈牙有口感,最緊要嘅係佢嘅味道酸酸甜甜,好開胃。黃咖喱軟殼蟹麵包,嘩!一上枱已經覺得好震撼啦,一大個麵包,裏面裝滿着黃咖喱同埋軟殼蟹,麵包雖然吾脆身,但係鬆軟得來都別有一番風味,裏面裝着嘅黃咖喱唔會好辣,偏甜,最重要嘅係軟殼蟹勁大隻,而且新鮮炸起,入口脆身,黃咖喱配上麵包,入口真係覺得好窩心。