2021-03-30 5309 浏览
今日行经尖沙咀, 去到 海港荟,本身打算简简单单 午餐一番,点知见到他们 "植系肉" 新系列 ,估唔到又比到 新惊喜 我。我们点左 蜜汁榄角植系鸡肉, 一上菜已经有一股浓郁香味散发。咬落口感同 真肉 十分相近, 外皮松脆,榄角野味。味道调配得十分刚好 ,非常推荐。甘香啤梨果, 一上台已经非常吸睛,加上百力滋配搭,令普通的咸水角 以崭新夺目嘅啤梨果形像示人。咸水角内涵出众,冬菇虾米肉粒非常香口野味,外皮酥脆松化,好味到我都忍唔住食完一只接一只。今次都有叫 蟹粉小笼包。每次都不会令我失望。肉质鲜嫩多汁。汤汁十足,绝对可以用皮薄馅靓嚟形容。五彩缤纷 就第一次 点, 摆盘一流,可以一次过试到几款不同点心。黑金流沙包,奶皇千层糕,十分松软,咸蛋黄和奶黄味道浓郁,味道一试难忘。松露野菌饺,一咬开已经有阵阵松露香,包著满满的杂菌,完全系绝配。包原只鲍鱼烧卖,鲍鱼比烧卖大。口感十足。最后,虾饺实在做得太出色。虾饺皮薄得嚟又晶莹剔透,多粒原只虾仁,很弹牙而且鲜味十足,因为太好味的关系,所以再额外叫多一笼虾饺,实在吃不停口。蒸排骨,食得出系新鲜猪肉整,鲜甜肉嫩,仲有垫底的芋头蒸得粉淋,又吸收咗排骨和金银蒜

包原只鲍鱼烧卖,鲍鱼比烧卖大。口感十足。

蒸排骨,食得出系新鲜猪肉整,鲜甜肉嫩,仲有垫底的芋头蒸得粉淋,又吸收咗排骨和金银蒜豆豉酱汁的精华,味道简直冇得输。

加上可以品尝美食之余,也可以饱览维多利亚海景,直得推介。
2021-03-29
  • 松露野菌饺