2017-06-10
黎開銅鑼灣少不了行希慎同誠品,原來係下層既京林屋搬左去上希慎food court既上層,平日夜晚黎都要等幾張枱,不過唔算好耐,人流都幾快。入面裝修同舊鋪無太大差異,都係以日本木製枱作主題,旁邊都有特色既 米坐,不過如果要坐應該就要等耐少少,我餓所以坐返普通位XD秘製抹茶蕨餅$88好想食蕨餅!所以就叫左呢個,成碟都係蕨餅,圍圈放一共有六大片,夠厚身。另附上既抺茶粉同蜜,分開上就唔會令到抹茶粉會因為放耐左變濕左而變成一舊舊影響口感,而且可以控制自己想要既抹茶同甜度,我就點滿哂成件都係抹茶粉特濃焙茶雪山$88天氣又熱又焗,有冰食一定唔會放過,焙茶較抹茶特別,而且次次黎都係點抺茶既野,所以揀左焙茶味。冰碎較大粒,但未至於會影響口感既硬度,配埋焙茶雪糕雙重冰涷口感,焙茶淡淡香藏於雪糕內,當然茶味既雪糕唔會太濃味,但平時食開甜度高既雪糕,食茶味既雪糕就岩哂不過冰細再幼細啲會更好,間唔中都食到d碎冰!另上既蜜都食到有焙茶味,一路食一路加,食到入面仲有啲紅豆,同樣唔會有甜過頭既問題,紅豆整粒狀但煮夠稔身,配埋兩粒白玉林屋和食料理$88食過幾次都係食甜品,點知發現有新既咸食料理餐!!一於試下佢。一共有四
秘製抹茶蕨餅$88
特濃焙茶雪山$88
林屋和食料理$88
一共有四品既料理已經set好左,有好多配菜,例如和風秋葵配小魚乾、汁燒鯖魚、 日式薯仔沙律、涼拌木耳絲等,帆立貝唔太大粒但夠入味同爽口,涼拌系列有木耳絲同秋葵,煮得保持到爽脆度同新鮮,有時秋葵會煮得過淋會唔好食,呢個都ok!薯仔沙律中薯仔夠粉身同細粒,幾易入口。
最令我impressed既,竟然係最常見既燒鯖魚好耐冇食過咁厚同埋入味既鯖魚!!而且一啲都唔油,厚肉得黎又唔會好枚啲肉!
飯呈啡色,本身估佢會好濃味撈左燒汁之類,但又無預期咁重味,淡淡調味,飯較稔身,再配埋幾條醃漬蘿蔔條,好正
係無xxx食過類似既日式料理,自選四餸但份量同味道都不及呢個...仲要過百蚊呢到食完仲可以食甜品!!!
次次黎食都係甜品,今次咸食又有驚喜會為呢個飯再訪