2015-10-26
一日唔過海,過開就成日去。夜晚要去美酒佳餚節,日頭就黎銅鑼灣睇場戲,再食個豐富晚餐 ,點知飽到之後入場乜嘢都食唔落,齋飲,不過好彩想食嘅野都賣晒。聽朋友講小甜谷有幾間分店,後尾再上網搜尋返啲資料,見到原來總共有三間。呢間有咸點食。坐坐下突然之間覺得有個女仔好熟口面,問吓我個朋友係邊個嚟架。佢就話原來係谷祖琳,不過講真我就唔係幾識,講唔出佢拍過啲乜嘢戲,但朋友講佢已經嫁咗俾一位富豪。難怪已經係短短的日子開咗三間鋪頭,其實我覺得成件事都好甜蜜,一個鍾意嘅人送嘅間鋪頭俾你,仲要用你個名黎做紀念。眼見谷小姐都落手落腳,勞心勞力,同店員行出行入,似睇緊店舖入邊嘅裝修。Red and Blue Smoothies入左秋就黎轉冬都仲著緊無袖衫,先叫兩杯smoothies清新下先。紅果樂$42藍果樂$42如果多人黎一人叫一杯,集合曬彩虹色,其實應該都會好開心!我叫既係藍色,以藍莓為主底,酸酸的,但加左在面既香蕉容又中和番,飲落真材實料,好健康!松露野菌寬條面$118嘩,上碟都覺得超香,而且見到點點黑色好吸引,口水流呀!不得不讚係配料同粉面一樣咁足量,所以食落一都唔寡呢!松露味有少少俾酸辣椒個味搶左鏡,
藍果樂$42
如果多人黎一人叫一杯,集合曬彩虹色,其實應該都會好開心!
嘩,上碟都覺得超香,而且見到點點黑色好吸引,口水流呀!
不得不讚係配料同粉面一樣咁足量,所以食落一都唔寡呢!
松露味有少少俾酸辣椒個味搶左鏡,不過所有菌類多汁而且芳香!
係我地點最貴嘅一道菜,但係分量亦都係最大,應該有一隻雞站開兩半,所以兩個人食絕對足夠。最欣賞太雞皮覺得香脆唔油膩,肉質雖然有少少乾,但係配合返餐廳自家製嘅雜菌醬汁絕對冇得彈。加上半碟嘅薯仔同埋雜菜亦都好出色,特別喜歡燒茄子。
呢個係一個三樣甜品嘅組合,滿足晒貪心嘅我哋。有餐廳自家製嘅宇治抹茶蛋糕,蛋糕質地特別幼滑同moist, 而且你會見到一個個好似蜂巢咁嘅窿所以食落特別鬆軟包住嘅係忌廉同埋紅豆蓉。另外宇治抹茶雪糕亦都幼滑重奶味!食完兩人比較甜嘅蛋卷同埋雪糕,再飲番杯熱辣辣嘅綠茶實在唔錯。
奶凍超牛奶,同幼滑,加埋少少甜甜地嘅荔枝果肉啫哩,味雷被呼喚了!