2020-09-16
以泰國為3分1個"鄉下" 嘅我 呢排冇得去泰國 好身痕🤣 所以要食泰國菜止下痕黎到小曼谷 裝修真係幾靚 門口有個大火車頭 入面又有好多風車小模型 好特別🤩講番野食先 今日好想瘋狂食咖喱 所以叫左客咖喱法包軟殼蟹 一上枱係大份到我懷疑人生🤣 勁足料囉 肥嘟嘟 圓碌碌嘅法包切走左中間 入面就浸滿左咖喱同雜菜 而咖喱係杰 有質感果種 同埋香氣都好好聞 出面就係切左出黎果舊包同埋好多舊嘅軟殼蟹 $228好抵呀baby😋 因為2個人食真係已經飽6,7成🤫然後當然我地係大食嘅 所以要多個乾炒海鮮米粉 又係足料呀救命 好多魷魚同幾大隻嘅蝦 然後米粉炒得有鑊氣 夠乾身 彈牙 我like 🤩最後唔食番個芒果糯米飯點算係完滿嘅一餐泰菜 呢個幾正宗喎 平日香港食嘅都偏甜 呢個就似我喺清邁食果款 甜得黎有少少微咸 好有地道風味😋