2012-11-26 17 浏览
本人幾鐘意的一家coffee shop。咖啡,甜品,正餐雖然唔係樣樣掂,但overwall都不錯。勝在環境舒服,係度飲杯啡hea吓真係幾好。檸檬蛋白撻呢款甜品係我目前係caffè HABITŪ最滿意嘅。最頂端嘅蛋白好soft好light,輕飄飄嘅感覺,不太甜,幾好。中間一層酸酸嘅檸檬夾心較薄,但對怕酸嘅我而言係恰到好處。加上最底竟然藏著嘅微酸芝士層又幾surprise喎。結合起來好食,可惜撻底硬。否則就完美了。Rose Latte(玫瑰鮮奶咖啡)奶泡打得綿密,拉花好靚,飲到尾都仲keep到咁靚,夠firm。 玫瑰味香甜,咖啡不酸不澀,很順口溫和的味道,好飲。Cappuccino Brulee(脆薄焦糖泡沫咖啡)呢杯就幾失望了。焦糖燒得靚,甜度同埋脆薄適中,薄薄一層焦糖下嘅奶泡綿密,不錯。可惜底下嘅咖啡好酸,而且無乜奶味,明明rose latte做得咁好,點解呢杯又會咁呢最後呢杯都飲唔晒。 青檸梳乎里芝士蛋糕(Lime Souffle Cheesecake)青檸味微酸,味道幾清新。食得出青檸味同時又唔會蓋過淡淡嘅芝士味。芝士滑,如果再軟啲會更好。配上消化餅底,整體可以。幾喜歡佢個青檸味,
本人幾鐘意的一家coffee shop。
咖啡,甜品,正餐雖然唔係樣樣掂,但overwall都不錯。
勝在環境舒服,係度飲杯啡hea吓真係幾好。

檸檬蛋白撻
呢款甜品係我目前係caffè HABITŪ最滿意嘅。
中間一層酸酸嘅檸檬夾心較薄,但對怕酸嘅我而言係恰到好處。
加上最底竟然藏著嘅微酸芝士層又幾surprise喎。
結合起來好食,可惜撻底硬。否則就完美了。

Rose Latte(玫瑰鮮奶咖啡)
玫瑰味香甜,咖啡不酸不澀,很順口溫和的味道,好飲。

Cappuccino Brulee(脆薄焦糖泡沫咖啡)
呢杯就幾失望了。

最後呢杯都飲唔晒。

青檸味微酸,味道幾清新。
食得出青檸味同時又唔會蓋過淡淡嘅芝士味。
芝士滑,如果再軟啲會更好。
配上消化餅底,整體可以。幾喜歡佢個青檸味,可惜芝士唔夠soft。

果仁芝士蛋糕(Macadamia Nuts Cheesecake)
芝士味同樣淡淡的,但有點結實;果仁Topping好味。
消化餅底係一貫水準。OK。

焦糖香蕉布甸(Sticky Banana Pudding)
用呢個POT裝住布甸,好特別。
個布甸又好有趣。本來以為係加咗香蕉肉整成既布甸,再淋上焦糖醬。
但原來罐入面係一大舊焦糖味蛋糕同埋新鮮香蕉片浸在焦糖醬內,變成呢個特別板焦糖香蕉"布甸"。
其實呢種食法一般,因為蛋糕俾焦糖醬浸到好淋,食落好糊口,真係名副其實嘅Sticky Banana Pudding。
而且焦糖醬太甜了。

尚有其他。係其他分店食,下次再post。