2007-04-08
早排去左旅行後冇心機寫食評,其實期間都食咗唔少嘢值得講下,等我而家慢慢補番之前嘅食評啦!前排約朋友一起去油蔴地新開嘅電腦商場買電腦附件,行完出來向尖沙咀行去,經過義順朋友想食甜品,我已很久沒吃甜品了,所以入去再試吓啦,我見菜牌上有很多新款燉奶,有蜜瓜燉奶、朱古力燉奶、咖啡燉奶等等。朋友要朱古力燉奶,我覺得咖啡味燉奶比較特別、好像同時喝咖啡一般,我從少就不喜歡太甜的甜品,這款咖啡燉奶味道不太甜,很適合我的口味,下次來會試它口味! 現今連傳統的甜品店如義順也需要求變才可開拓新客源及生存下去,不過最受惠就是我們這些食客了。店面經過翻新後不算豪華,但尚算乾淨舒適,所以食完後都坐一陣才結帳。價錢方面大多數糖水店如名店源記都只索價十多元一客燉奶,義順收二十蚊一碗好像稍貴了點,