2023-01-18
磯の水產 • 觀塘呢間日式壽司刺身店喺觀塘海濱附近嘅工廠區,門面同普通日式餐廳一樣,一入去有店員禮貌咁招呼我地,入到去見到餐廳充滿日式嘅元素,包括好多日式布置,而且播住日文歌,包括近排好熱門嘅first love。當日人流比較少,環境寧靜舒服,服務同環境都好好👍🏼..✅ 刺身拼盤 (梭子魚、金目鯛、三文魚、吞拿魚、油甘魚) 🍣 $268 刺身拼盤喺散叫,有唔同魚類選擇。刺身擺盤精美,突顯心思。三文魚係厚切,油脂分佈均勻,魚味十足;金目鯛肉質細膩;吞拿魚質感軟糯,完全無筋;油甘魚色澤望落新鮮;梭子魚魚味十足,整體感覺出色,價錢合理,性價比高😋..✅ 壽司8點定食 🍣 $1388款壽司同樣值得推薦。首先提一提餐廳用嚟盛載食物,包括呢款壽司嘅用具都好精美,上面繪有充滿日式風格嘅圖案,畫風精緻。講返食物,有幾款我個人都好鐘意,帶子厚身,非常大隻,入口好軟糯;中吞拿魚腩肥美;鰻魚好有香味;海膽鮮甜,好新鮮👍🏼..✅ 鰻蒲燒定食 🍱 $168熟食方面叫咗呢款鰻蒲燒定食,定食包一個茶碗蒸,沙律同麵豉湯。呢款鰻魚飯用咗近半條鰻魚,份量好多,鰻魚肉質厚實又不失彈性,不過稍為多骨,但都無傷大雅。淋上燒汁,
✅ 壽司8點定食 🍣 $138
✅ 鰻蒲燒定食 🍱 $168
熟食方面叫咗呢款鰻蒲燒定食,定食包一個茶碗蒸,沙律同麵豉湯。呢款鰻魚飯用咗近半條鰻魚,份量好多,鰻魚肉質厚實又不失彈性,不過稍為多骨,但都無傷大雅。淋上燒汁,充滿香味。飯入面加上大量蛋絲,賣相好睇之餘都加多個層次,整體幾出色🥰
✅ 水蜜桃梳打🥤 $30
飲品方面選擇咗水蜜桃梳打,甜甜地幾香桃味
✅ 青森蘋果汁🥤 $38
蘋果汁幾清新,都係開胃飲品唔錯選擇